Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Στο χάος διολισθαίνει προεκλογικά η Τουρκία
Στο χάος διολισθαίνει προεκλογικά η Τουρκία

Στο χάος διολισθαίνει προεκλογικά η Τουρκία

H περασμένη Τρίτη ήταν για την μια οθωμανική εκδοχή της «Νύχτας των Κρυστάλλων». Σπασμένα τζάμια σε γραφεία εφημερίδων, πυρπολήσεις εκατοντάδων γραφείων του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) από εθνικιστές σε ολόκληρη τη χώρα, παράλληλα με τουρκικές χερσαίες επιχειρήσεις και επιδρομές εναντίον κουρδικών στόχων στις νοτιοανατολικές επαρχίες και στο Βόρειο Ιράκ, σκιαγραφούν μια χώρα σε έκρυθμη κατάσταση. Το HDP αμφισβήτησε κατά πόσον μπορούν να διεξαχθούν ομαλά οι της 1ης Νοεμβρίου επισείοντας τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου.

Αφορμή για τη διολίσθηση της Τουρκίας στο χάος ήταν η επίθεση εναντίον μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης στις 20 Ιουλίου στο Σουρούτς, η οποία αποδόθηκε στο «Ισλαμικό Κράτος» και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 32 νέοι Κούρδοι. Ακολούθησαν αντίποινα από το ΡΚΚ, ενώ αμέσως ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, διέταξε βομβαρδισμούς εναντίον του Ι.Κ., κυρίως όμως κατά των Κούρδων. «Το ΡΚΚ είναι η πρωταρχική απειλή για τη χώρα, το “Ισλαμικό Κράτος” έπεται», παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ίδιος ο Ερντογάν. Συνολικά πάνω από 100 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως την ίδια περίοδο έχουν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνδρες του ΡΚΚ.

Γιατί φτάσαμε όμως στην ανάφλεξη; Η πραγματική αιτία, λένε πολιτικοί αναλυτές στη χώρα, ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιουνίου, που έφερε το HDP στην τουρκική Εθνοσυνέλευση με ένα ποσοστό πάνω από το εκλογικό όριο του 10%. Η εξέλιξη προκάλεσε τη μεγάλη έκπληξη της αναμέτρησης και ανέτρεψε τα σχέδια του για εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας και αλλαγή του Συντάγματος, που θα επέτρεπε ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου και τη μετατροπή του σε οιονεί σουλτάνο. Στόχος του προέδρου είναι να ταυτίσει το HDP με τη του ΡΚΚ για να του στερήσει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στις επικείμενες πρόωρες και να υλοποιήσει τον στόχο της παντοδυναμίας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση