Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Στην κόψη του ξυραφιού η Ζιμπάμπουε μία ημέρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό
Στην κόψη του ξυραφιού η Ζιμπάμπουε μία ημέρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό

Στην κόψη του ξυραφιού η Ζιμπάμπουε μία ημέρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η Ζιμπάμπουε, μία μέρα αφού ο κατέλαβε την εξουσία υποστηρίζοντας ότι διεξαγάγει μια στοχευμένη εκστρατεία εναντίον «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που κυβερνά τη χώρα της νότιας ς επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το στρατιωτικό θα σημάνει το οριστικό τέλος της διακυβέρνησης από τον Μουγκάμπε. Ο κύριος σκοπός των στρατηγών μοιάζει να είναι να εμποδιστεί η σύζυγος του προέδρου, η κρέις, που είναι 41 χρόνια νεότερή του, να τον διαδεχθεί.

Μέσα ενημέρωσης της περιοχής ανέφεραν ότι ο Άμυνας και ο Κρατικής Ασφαλείας της Νότιας ς έφθασαν στη Χαράρε, την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, το βράδυ της Τετάρτης απεσταλμένοι του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, και ότι σκοπεύουν να συναντηθούν τόσο με τον Μουγκάμπε, όσο και με τους στρατηγούς. Ο στόχος της επίσκεψής τους δεν έχει καταστεί σαφής.

Ο Ζούμα απηύθυνε νωρίτερα μια έκκληση για «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» και προέτρεψε τον στρατό της Ζιμπάμπουε να «εγγυηθεί ότι δεν θα υπονομευθεί η και η σταθερότητα» στη χώρα, που γειτονεύει με τη Νότια Αφρική και βίωσε αλλεπάλληλες κρίσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικάνικη προεδρία, ο Μουγκάμπε είπε στον Ζούμα σε τηλεφωνική τους συν ότι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό αλλά είναι καλά, ενώ ο διαβεβαίωσε πως «εγγυάται» την ασφάλεια τόσο του ίδιου του προέδρου όσο και των μελών της οικογένειάς του.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση