Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Στη Μαδρίτη ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος
Στη Μαδρίτη ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος

Στη Μαδρίτη ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος

Θα συζητήσει για τη μετανάστευση από τη θαλάσσια οδό της Δυτικής Μεσογείου

Μετά την επαφή του Προέδρου  Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ  με τον πρωθυπουργό Sánchez αυτήν την εβδομάδα, όπου ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε τη στήριξη της Επιτροπής προς την Ισπανία για την αντιμετώπιση της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης, σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρίσκεται στη Μαδρίτη.

Θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο των αυξημένων αφίξεων μέσω της θαλάσσιας οδού της Δυτικής Μεσογείου.

Σε αυτές περιλαμβάνονται συναντήσεις με την  Carmen Calvo, αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, με τον Josep Borrell, υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας, με τον Fernando GrandeMarlaska, υπουργό Εσωτερικών, καθώς και με την Magdalena Valerio, υπουργό Εργασίας, Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ισπανικής κυβέρνησης

 Ύστερα από τη σημερινή συνάντηση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, η  Carmen Calvo, αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, ο  Josep Borrell, υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας, ο  Fernando GrandeMarlaska, υπουργός Εσωτερικών και η   Magdalena Valerio, υπουργός Εργασίας, Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ασφάλισης, προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η της Ισπανίας συνεχίζουν τον ανοικτό διάλογο και τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης, ιδίως όσον αφορά τις προκλήσεις που συνδέονται με την αυξημένη μεταναστευτική πίεση κατά μήκος της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Ισπανίας συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση και τα μέτρα που έλαβε η Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που πρέπει να εγκριθούν φέτος το καλοκαίρι.

Η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ισπανίας και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης τόσο για την αποτελεσματική απόκριση στον αυξημένο αριθμό αφίξεων κατά τους τελευταίους μήνες, όσο και για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως των ακτών της Ανδαλουσίας. Η Επιτροπή χορήγησε στην Ισπανία βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 30 εκατ. ευρώ περίπου, η οποία περιλαμβάνει τα 25,6 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στις 2 Ιουλίου και άλλα 3 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν χθες.

Η Επιτροπή και η Ισπανία υπογράμμισαν τη σημασία της ενισχυμένης εταιρικής σχέσης με το Μαρόκο και την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή στήριξη και η συνεργασία με το Μαρόκο στον τομέα της μετανάστευσης. Αυτό περιλαμβάνει την ταχεία παράδοση του προγράμματος διαχείρισης των συνόρων, ύψους 55 εκατ. ευρώ, για το Μαρόκο και την Τυνησία, το οποίο εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Καταπιστευματικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε. για την Αφρική.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Ισπανίας θεώρησαν αναγκαίο να ενισχύσουν τη συνεργασία με όλες τις αφρικανικές χώρες καταγωγής και διέλευσης, προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τις ικανότητές τους να διαχειρίζονται τα σύνορά τους και να αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης.

Η πρόκληση της μετανάστευσης, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη στο σύνολό της, απαιτεί ευρωπαϊκή — όχι εθνική — λύση, όπως υπογράμμισαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Ισπανία η οποία επέδειξε υποδειγματικό ευρωπαϊκό πνεύμα έναντι των μεταναστευτικών προκλήσεων, και είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω χρηματοδοτική ή τεχνική βοήθεια.»

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βεβαιώσεις αμπελοκαλλιέργειας για το έτος 2021 #αμπελοκαλλιέργεια - https://t.co/MItHy3qxQP -

  • Η εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε τον Άγιο Δημήτριο #ΆγιοςΔημήτριος - https://t.co/xfsmgRqt1H -

  • Βλάβη στο νέο #ρολόι του σιλό Βόλου #ρολόι - https://t.co/Y94faEAKiV -

"Αλιεύοντας" την είδηση