Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Στη Γαλλία το αεροσκάφος από τη Γουχάν με πολίτες 30 χωρών – Μεταξύ αυτών ένας Έλληνας
Στη Γαλλία το αεροσκάφος από τη Γουχάν με πολίτες 30 χωρών – Μεταξύ αυτών ένας Έλληνας

Στη Γαλλία το αεροσκάφος από τη Γουχάν με πολίτες 30 χωρών – Μεταξύ αυτών ένας Έλληνας

Ένα αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 250 Γάλλοι και πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών και το οποίο είχε απογειωθεί από τη Γουχάν της ς προσγειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε στρατιωτική βάση στη νότια Γαλλία.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός για την Προστασία των Παιδιών, Αντριεν Τακέ, περίπου 65 Γάλλοι πολίτες θα τεθούν σε καραντίνα είτε σε θέρετρο στην πόλη Καρί Λε Ρουέ στα νότια της χώρας ή σε κέντρο εκπαίδευσης πυροσβεστών κοντά στην Αιξ-αν-Προβάνς.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε τριάν δήλωσε ότι το αεροσκάφος μετέφερε πολίτες από 30 χώρες και πρόσθεσε ότι όλοι εκτός των Γάλλων θα επιστρέψουν στις χώρες τους.

Μεταξύ των επιβατών βρισκόταν και ένας εκ των τριών Ελλήνων πολιτών που ήταν σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι.

Η Τσεχική Δημοκρατία δήλωσε ότι πέντε πολίτες της επιβαίνουν στο αεροσκάφος και ότι θα μεταβούν αεροπορικώς στις Βρυξέλλες απ΄όπου θα επιστρέψουν στην τους με τσεχικό αεροπλάνο.

Η Σουηδία ανέφερε πως περίπου 10 πολίτες της επιβαίνουν στο γαλλικό αεροπλάνο και θα μεταφερθούν στη συνέχεια στη Σουηδία.

Στη γαλλική πτήση επιβαίνουν και Βρετανοί πολίτες.

Στο μεταξύ, πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη θα απομακρύνουν Ρώσους πολίτες από την μετά το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού, ανέφεραν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλούνται το υπουργείο Άμυνας.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως περίπου 130 Ρώσοι είναι έτοιμοι να φύγουν από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας.

Την Κυριακή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι κατεγράφη στις Φιλιππίνες ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας από τον κορωνοϊό, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 304.

Πρόκειται για έναν Κινέζο από την πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.

Πρόκειται «για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται εκτός της Κίνας », δήλωσε στον Τύπο ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίγκε, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στις Φιλιππίνες. Κατά το υπουργείο Υγείας της χώρας, έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον άλλο ένα κρούσμα του 2019-nCoV στη χώρα, εκτός του θανόντος.

Η μαρτυρία του Έλληνα που επέστρεψε από τη Γουχάν στη Γαλλία: «Ήταν επικίνδυνα, θα με κρατήσουν σε καραντίνα»

Για δύο εβδομάδες θα χρειαστεί να παραμείνει στη Γαλλία ο Ελληνας που δεψε στο αεροσκάφος που μετέφερε 250 Ευρωπαίους πολίτες και το οποίο προσγειώθηκε την Κυριακή σε στρατιωτική βάση στο νότο της χώρας.

Ο Ελληνας, ονόματι Αλεξ Ζαχάρ, που εργάζεται ως καθηγητής Δικαίου του Περιβάλλοντος στη Γουχάν, δήλωσε στον ότι δεψε μαζί με τη γυναίκα του που είναι οκτώ μηνών έγκυος.

«Θα με κρατήσουν εδώ για 14 μέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω, αλλά όταν μπορέσω να φύγω το μου είναι να έρθω στην Αθήνα. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα αλλά θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως σε καραντίνα. Καλύτερα αυτό από το να μέναμε στη Γουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου είναι οκτώ μηνών έγκυος, δεν μπορούσαμε να κάτσουμε παραπάνω. Αν δεν είχαμε τους Ελληνες διπλωμάτες να μας βοηθήσουν θα ήμουν ακόμα εκεί με τη γυναίκα μου η οποία είναι οκτώ μηνών και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση, έπρεπε να φύγουμε γρήγορα», δήλωσε.

ΥΠΕΞ: Είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία για τον επαναπατρισμό του Έλληνα

Ευγνωμοσύνη στη Γαλλία για την οργάνωση του επαναπατρισμού Έλληνα και άλλων πολιτών της από την πόλη Γουχάν της Κίνας, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εκφράζει με ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών στην ίδια ανάρτηση ευχαριστεί τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-ιβ Λε τριάν και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα ένας από τους τρεις Έλληνες γύρισε από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας στη Γαλλία και είναι καλά στην υγεία του. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι επίσης σε συνεχή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και τους Ευρωπαίους εταίρους για να επαναπατριστούν κι άλλοι δύο Έλληνες που παραμένουν σε περιοχή της Κίνας που τελεί υπό καραντίνα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση