Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων το Νομπέλ Ειρήνης
Στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων το Νομπέλ Ειρήνης

Στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων το Νομπέλ Ειρήνης

Στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN) απονέμεται το φετινό βραβείο Νομπέλ Ειρήνης από τη Νορβηγική Επιτροπή των βραβείων.

Πρόκειται για μια διεθνή οργάνωση αποτελούμενη από 486 Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς από 100 χώρες που μάχονται για τη διατήρηση της Συμφωνίας Απαγόρευσης των Πυρηνικών Οπλων.

Στην πρώτη της δήλωση, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η επικεφαλής της οργάνωσης Μπεατρις Φιν, ανέφερε πως η κατοχή και η απειλή χρήσης των πυρηνικών όπλων είναι παράνομη και πως και Κιμ ιονγκ Ουν «πρέπει να σταματήσουν» .

Επεσήμανε μάλιστα ότι η ICAN θα χρησιμοποιήσει την του Νομπέλ για να ασκήσει πίεση σε όσες περισσότερες χώρες μπορεί ώστε να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων.

Η απονομή του Νομπέλ Ειρήνης ως κίνηση αφύπνισης κατά των πυρηνικών υπήρξε ένα από τα «δυνατά» σενάρια για φέτος καθώς σημαντικό φαβορί θεωρούνταν και οι «αρχιτέκτονες» της ς για τα του , η Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ιρανός ομόλογός της.

Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, μετά και την κλιμακούμενη ένταση μετάξύ ΗΠΑ και ς και τις εκατέρωθεν απειλές για «πυρηνικό όλεθρο», η Νορβηγική Επιτροπή κρούει των κώδωνα του κινδυνου στις εννέα μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις που μποϋκόταραν τις για την Συμφωνία Απαγόρευσης των Πυρηνικών Οπλων τον Ιούλιο.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση