Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Στα ίχνη του βομβιστή της πόλης Σουρούτς
Στα ίχνη του βομβιστή της πόλης Σουρούτς

Στα ίχνη του βομβιστή της πόλης Σουρούτς

Οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας έχουν εξακριβώσει την ταυτότητα του ατόμου που πιστεύεται ότι προκάλεσε την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα με τη . Αυτό ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός , χωρίς να αποκαλύψει ωστόσο την ταυτότητα ή το φύλο του φερόμενου ως δράστη.

«Ενας ύποπτος έχει ταυτοποιηθεί. Ολες οι διασυνδέσεις του, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, διερευνούνται», δήλωσε ο Νταβούτογλου από το Σουρούτς, το οποίο επισκέφθηκε χθες, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σαρέ, τον υπουργό Αμυνας Βετσντί Γκονούλ και αρκετούς βουλευτές. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προσέθεσε ότι είναι «πολύ πιθανό» να επρόκειτο για βομβιστή αυτοκτονίας ο οποίος συνδεόταν με το ISIS, το οποίο ελέγχει μεγάλες εδαφικές εκτάσεις στη γειτονική αλλά και στο Ιράκ.

Ρεπορτάζ αρκετών ανέφεραν ότι δράστης της επίθεσης ήταν γυναίκα, ενώ άλλες ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για άνδρα βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος είχε μεταμφιεστεί σε γυναίκα.

Η επίθεση που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε πολιτιστικό κέντρο του Σουρούτς, μιας κατά κύριο λόγο κουρδικής πόλης της Νότιας Τουρκίας, άφησε πίσω της 32 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, προκαλώντας εθνικό σοκ. Τα των τουρκικών εφημερίδων απεικόνιζαν χθες με ιδιαίτερα ωμό τρόπο το στο Σουρούτς – φωτογραφίες με ακρωτηριασμένα πτώματα, αιμόφυρτους τραυματίες και ανατριχιαστικά ρεπορτάζ.

«Ηταν όλοι τους αγαπημένα μας , πολίτες αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από πολιτική προτίμηση και ιδεολογία», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνησή του διευκόλυνε τη δράση του ISIS στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικής οντότητας δίπλα στα τουρκικά , στη Βόρεια Συρία. «Η κυβέρνηση ουδέποτε είχε την παραμικρή άμεση ή έμμεση σχέση με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση», διαβεβαίωσε ο ίδιος. Σχεδόν στο σύνολό τους, οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο διάχυσης του συριακού εμφυλίου πολέμου στο εσωτερικό της χώρας. «Η επίθεση (στο Σουρούτς) απειλεί να ενεργοποιήσει ιδεολογικά, εθνοτικά και πολιτικά ρήγματα μέσα στην ίδια την Τουρκία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νιχάτ Αλί Οζκάν, ειδικός σε θέματα ασφαλείας του Ινστιτούτου TEPAV.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση