Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Spiegel: Η Γερμανία αγόρασε το Μουντιάλ 2006
Spiegel: Η Γερμανία αγόρασε το Μουντιάλ 2006

Spiegel: Η Γερμανία αγόρασε το Μουντιάλ 2006

«Μαύρο» ταμείο είχε συστήσει η γερμανική επιτροπή ς του του 2006, εν γνώσει του επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Φραντς Μπεκενμπάουερ, του γνωστού πρώην άσου του γερμανικού ποδοσφαίρου, αλλά και του σημερινού προέδρου της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ. Αυτό προκύπτει με βάση πληροφορίες που έφερε στη δημοσιότητα το γερμανικό Spiegel.

Το επίμαχο ρεπορτάζ βυθίζει το γερμανικό ποδόσφαιρο σε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις από το σκάνδαλο δωροδοκίας στην Μπουντεσλίγκα κατά τη δεκαετία του '70. Σύμφωνα με το Spiegel, η Γερμανία αγόρασε ουσιαστικά τη διοργάνωση διεξς του , καθώς η επιτροπή ς είχε δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο το οποίο είχε γεμίσει μυστικά ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Adidas, Ρόμπερτ Λουί Ντρέιφους με 10,3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Μυημένοι στο κόλπο ήταν εκτός από τον Μπεκενμπάουερ, το αργότερο μέχρι το 2005 ο Νίρσμπαχ, καθώς και άλλοι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου. Τα είχαν δοθεί μυστικά ως δάνειο από τον επικεφαλής της Adidas στη γερμανική επιτροπή λίγο πριν από τις 6 Ιουλίου 2000, οπότε αποφασίστηκε η χώρα διοργάνωσης. Το εμφανίστηκε πάλι στον προϋπολογισμό της επιτροπής διεκδίκησης αργότερα, αλλά ενάμιση χρόνο πριν από το Μουντιάλ, ο Ντρέιφους διεκδίκησε το ποσό, αυτήν τη φορά σε ευρώ, ήτοι 6,7 εκατομμύρια. Γι' αυτό ζήτησε το ΟΚ από τον Μπεκενμπάουερ ως πρόεδρο και τον Νίρσμπαχ ως αναπληρωτή, προκειμένου να αποπληρωθεί το ποσό χωρίς να υποπέσει στην αντίληψη άλλων παραγόντων.

Οπως φαίνεται, με βάση απόρρητα στοιχεία, δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της FIFA ένα πρόσχημα, ώστε να δικαιολογηθεί το ποσό. Ετσι έρρευσαν 6,7 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της FIFA στη ως γερμανική συνδρομή σε ένα σχεδιαζόμενο και τελικά ακυρωθέν γκαλά της FIFA στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Από αυτόν έπρεπε η FIFA να μεταβιβάσει τα σε λογαριασμό του Ντρέιφους στη Ζυρίχη.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση