Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σοβαρό επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας
Σοβαρό επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας

Σοβαρό επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας

Για ένα άκρως σοβαρό επεισόδιο, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στα άκρα τις διμερείς σχέσεις ς-Γερμανίας κάνουν λόγο υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής ς και ο γερμανικός τύπος.

Οι γερμανικές διωκτικές αρχές ξεκινούν για την δράση των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) στην Γερμανία, την στιγμή που το Βερολίνο βάλλει σε υψηλούς τόνους κατά της Άγκυρας.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η Χιουριέτ, όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες, όταν τον Φεβρουάριο, στο Μόναχο, στο περιθώριο του Συνεδρίου για την Ασφάλεια, ο Αρχηγός της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν παρέδωσε στον Γερμανό συνάδελφο του, Μπρούνο Καλ έναν φάκελο, ο οποίος εμπεριείχε τα εξής στοιχεία: 300 άτομα, 200 σύλλογοι και ιδρύματα που διατηρούν με το Κίνημα Γκιουλέν και δραστηριοποιούνται στα εδάφη της Γερμανίας. Η ΜΙΤ ζητούσε από την Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) για την στενή παρακολούθηση αυτών των ατόμων και ιδρυμάτων.

Ο κ. Καλ αντί την με την ΜΙΤ επέλεξε να ενημερώσει άμεσα την γερμανική . Στην συνέχεια κινητοποιήθηκε η αστυνομία και η Ομόσπονδη Εισαγγελέα. Έτσι ξεκίνησε εξονυχιστική για την δράση των Τούρκων πρακτόρων στην Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ομόσπονδης ς, Φράουκε Κίλα δηλώνει ότι η επιτυχία της έρευνας εξαρτάται από τεκμήρια που διαθέτει η γερμανική πλευρά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζιγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει ότι σε περίπτωση που αποδειχθούν οι ισχυρισμοί των διωκτικών αρχών θα έχει προκύψει μια πολύ σοβαρή εξέλιξη στις σχέσεις Γερμανίας-ς.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέ κάνει λόγο για μια απαράδεκτη εξέλιξη.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η τουρκική πλευρά διατηρεί σιωπηλή στάση στην όλη υπόθεση και τα μεγάλα μέσα αποφεύγουν να αναφερθούν στην νέα, σοβαρή εξέλιξη.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση