Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σουηδία: Πέθανε ο Νομπελίστας ποιητής Τούμας Τρανστρέμερ
Σουηδία: Πέθανε ο Νομπελίστας ποιητής Τούμας Τρανστρέμερ

Σουηδία: Πέθανε ο Νομπελίστας ποιητής Τούμας Τρανστρέμερ

 

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σουηδός ποιητής άφησε την Πέμπτη την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 83 ετών, ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Bonnier με τον οποίο συνεργαζόταν.

Το ίδρυμα Νόμπελ, το οποίο διευκρίνισε ότι ο λογοτέχνης απεβίωσε την Πέμπτη, εξέφρασε τη μεγάλη του θλίψη.

Ο Τρανστρέμερ τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2011. Η υγεία του ωστόσο ήταν ήδη σε κακή κατάσταση από πολλά χρόνια, καθώς το 1990 είχε υποστεί αγγειακό επεισόδιο.

Ο Τρανστρέμερ γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1931 στη και τον μεγάλωσε η μητέρα του αφού έχασε, σε μικρή ηλικία, τον πατέρα του. Το 1956, αφού πήρε το του στην ψυχολογία, διορίστηκε στο Ψυχοτεχνολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της ς ενώ από το 1960 ασχολήθηκε με τους ανήλικους παραβάτες σε ένα ειδικό .

Παράλληλα με το πλούσιο ποιητικό έργο του, ο Τρανστρέμερ εργάστηκε με άτομα με ειδικές ανάγκες, καταδικασθέντες και τοξικομανείς.

Έγραφε από την εφηβική του ηλικία και εξέδωσε την πρώτη του , με τίτλο “17 ποιήματα”, σε ηλικία 23 ετών. Το 1966 τιμήθηκε με το βραβείο Bellman και ακολούθησαν πολλές άλλες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο Petrarque (Γερμανία, 1981) και το Neustadt International Prize (ΗΠΑ, 1990).

Το 1997, η εργατική πόλη Βέστεραας, όπου έζησε τριάντα χρόνια προτού επιστρέψει στη Στοκχόλμη τη δεκαετία του 1990, δημιούργησε το βραβείο Tranströmer για να τον τιμήσει.

Το 1990 κι αφού έχει δημοσιεύσει δεκάδες συλλογές, ο ποιητής υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο του προκάλεσε μερική παση και αφασία.

Το πρώτο έργο που δημοσίευσε μετά το εγκεφαλικό, έξι χρόνια αργότερα, ήταν η συλλογή υπό τον τίτλο “Πένθιμη Γόνδολα”, η οποία πούλησε 30.000 αντίτυπα. Ο αριθμός των αντιτύπων που πωλήθηκαν θεωρείται περισσότερο από τιμητικός για μια .

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, τον κέρδισε η μουσική. Έπαιζε πιάνο καθημερινά, με το αριστερό χέρι, καθώς το δεξί του ήταν πατο μετά το εγκεφαλικό, και περνούσε τα πρωινά του ακούγοντας κλασική μουσική, όπως είχε αναφέρει σε μια συνέντευξή της η σύζυγός του, Μόνικα, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι συλλογές του “Τα Ποιήματα” (εκδόσεις Printa) και “Πένθιμη Γόνδολα” (εκδόσεις Νεφέλη).

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση