Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Σοκ στη Γαλλία με πειραματικό φάρμακο
Σοκ στη Γαλλία με πειραματικό φάρμακο

Σοκ στη Γαλλία με πειραματικό φάρμακο

Εξαιρετικά δυσμενής ήταν η εξέλιξη κλινικής μελέτης φαρμάκου στη Γαλλία. Ενας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είναι κλινικά νεκρός, ενώ πέντε άλλοι χαροπαλεύουν. Οι πληροφορίες δίνονται στη με το σταγονόμετρο, αλλά έγινε γνωστό ότι η μελέτη πραγματοποιείτο στη βορειοδυτική Γαλλία. Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι και οι έξι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν σε καλή υγεία μέχρι που άρχισαν να λαμβάνουν το υπό δοκιμή νέο σκεύασμα με τη μορφή χαπιού. Το υπουργείο δεν έκανε γνωστή την ενδεικνυόμενη δράση του σκευάσματος, αλλά σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης είναι κάποιο αναλγητικό που είχε ως βάση τη .

Η Υγείας της Γαλλίας, Μαρισόν Τουρέν, εξάλλου, δήλωσε ότι το επικίνδυνο σκεύασμα παρασκευαζόταν σε ευρωπαϊκό εργαστήριο, που διέθετε πραγματοποίησης κλινικών δοκιμών στη Ρεν της Βρετάνης.

Το σκεύασμα βρισκόταν στο πρώτο στάδιο των κλινικών μελετών που εξετάζεται όσον αφορά την ασφάλειά του, τις πιθανές παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι εισήχθησαν στο νοσοκομείο στις αρχές της εβδομάδας.

Οι κλινικές μελέτες των φαρμάκων έχουν ως εξής:

Αρχικά το νέο σκεύασμα μελετάται σε πειραματόζωα και σε ανθρώπινα κύτταρα στα δισκάρια των εργαστηρίων. Στη συνέχεια το εργαστήριο λαμβάνει από τις υγειονομικές αρχές προκειμένου να ελέγξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του νέου σκευάσματος. Συνήθως οι κλινικές μελέτες πραγματοποιούνται σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση συνήθως πραγματοποιείται σε ένα δείγμα 100 υγιών εθελοντών για να διαπιστωθούν η ανεκτικότητα σε αυτό και οι πιθανές παρενέργειές του. Η γαλλική μελέτη βρισκόταν σε αυτήν τη φάση, στην οποία συνήθως συμμετέχουν εθελοντές, που έχουν εξετασθεί ιατρικώς και βρίσκονται σε καλή υγεία.
Στη δεύτερη φάση, όταν εξακριβωθεί ότι το σκεύασμα είναι ασφαλές, ελέγχεται η αποτελεσματικότητά του και καθορίζεται η επιθυμητή δόση, συνήθως σε ένα δείγμα αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων.

Στην τρίτη και τελική φάση της κλινικής δοκιμής, οι συγκρίνουν τη δράση ενός ψευδοφαρμάκου (placebo) ή ενός υπάρχοντος φαρμάκου με αυτή του νέου σκευάσματος, για να επαληθευτεί ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό. Εδώ συμμετέχουν χιλιάδες εθελοντές. Μετά την μελέτη, που μπορεί να έχει διάρκεια από πέντε έως δέκα χρόνια, το εργαστήριο που την πραγματοποιεί καταθέτει αίτημα σε κάποιο ρυθμιστικό φορέα φαρμάκων, ώστε το νέο σκεύασμα να εγκριθεί και να μπει στα . Στην Ευρώπη, τέτοιος είναι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA), ενώ στις ΗΠΑ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τριάντα τα θετικά κρούσματα covid-19 στη  Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/3eYYgtmiXo -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/vXIkeqWETp -

  • #φωτιά στη Βόρεια Αττική: Εκκενώνονται Κρυονέρι, Αφίδνες, Κοκκινόβραχος #φωτιά - https://t.co/anAiAXk6Q0 -

"Αλιεύοντας" την είδηση