Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σόιμπλε: «Θα κλάψουμε» με το Brexit
Σόιμπλε: «Θα κλάψουμε» με το Brexit

Σόιμπλε: «Θα κλάψουμε» με το Brexit

«Θα κλάψουμε» ήταν η πολύ σοβαρή απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ερώτηση πώς θα αντιδράσει η ερμανία στο ενδεχόμενο εξόδου της ς από την Ε.Ε., το οποίο ο ερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο συνολικά για την Ε.Ε.». Ενώ ο Σόιμπλε εξαπέλυσε επίθεση φιλίας στη , ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να αποτρέψει το Brexit με ανοικτές .

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε χθες στους ότι το Brexit θα ακυρώσει τη με βάση την οποία η Βρετανία διενεργεί συνοριακούς ελέγχους στο Καλαί. «Την ημέρα που η σχέση αυτή θα λυθεί, δεν θα έχουμε πια πρόσφυγες στο Καλαί», είπε ο Μακρόν. Το επιχείρημα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί και από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία επιχειρηματολογεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι η αποχώρηση θα σήμαινε μαζική διάσχιση της Μάγχης από πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, θα υπάρξουν συνέπειες, οι οποίες θα αφορούν και τους ανθρώπους, τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα θέματα ς», είπε ο Ολάντ.

Οι οπαδοί της βρετανικής εξόδου υποστηρίζουν ότι η πραγματική γραμμή της γαλλικής κυβέρνησης είναι αυτή που εξέφρασε τον περασμένο μήνα ο Μπερνάρ Καζνέβ. Ο Καζνέβ είχε πει ότι η χώρα δεν θα καταργήσει σε καμία περίπτωση τη Συνθήκη του Λε Τουρκέ για τη διαχείριση των συνόρων. Η συνθήκη του 2013 επιτρέπει σε Βρετανούς συνοριοφύλακες να εργάζονται σε γαλλικό έδαφος, ενώ, σύμφωνα με τον Καζνέβ, η κατάργησή της θα λειτουργούσε ως πρόσκληση διακινητών και θα οδηγούσε σε αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν τη διάσχιση της Μάγχης. Οι οπαδοί του Brexit σημειώνουν ότι η Συνθήκη του Λε Τουρκέ είναι διμερής και όχι ευρωπαϊκή, ενώ «το μόνο που έχει αλλάξει από τότε που μίλησε ο Καζνέβ είναι η ανάγκη να τρομοκρατηθούν οι Βρετανοί ψηφο».

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, κανείς δεν ρωτάει γιατί πρέπει η άφιξη στη Βρετανία μερικών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζητούν προστασία να χρησιμοποιείται ως σκιάχτρο και να καταλαμβάνει τόσο περίοπτη θέση στη βρετανική συζήτηση. Η συζήτηση ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος περιστρέφεται και γύρω από ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, όπως περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ο πιο διάσημος υποστηρικτής της εξόδου, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. «Ας πιστέψουμε επιτέλους ξανά στον εαυτό μας», έγραψε ο Τζόνσον στην εφημερίδα Sun, «αντί να κρεμόμαστε από τη φούστα των Βρυξελλών».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση