Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σόιμπλε: «Θα κλάψουμε» με το Brexit
Σόιμπλε: «Θα κλάψουμε» με το Brexit

Σόιμπλε: «Θα κλάψουμε» με το Brexit

«Θα κλάψουμε» ήταν η πολύ σοβαρή απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ερώτηση πώς θα αντιδράσει η στο ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το οποίο ο ερμανός Οικονομικών χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο συνολικά για την Ε.Ε.». Ενώ ο Σόιμπλε εξαπέλυσε επίθεση φιλίας στη Βρετανία, ο άλλος ομόλογός του προσπάθησε να αποτρέψει το Brexit με ανοικτές απειλές.

Ο Γάλλος δήλωσε χθες στους Financial Times ότι το Brexit θα ακυρώσει τη συμφωνία με βάση την οποία η Βρετανία διενεργεί συνοριακούς ελέγχους στο Καλαί. «Την ημέρα που η σχέση αυτή θα λυθεί, δεν θα έχουμε πια πρόσφυγες στο Καλαί», είπε ο Μακρόν. Το επιχείρημα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί και από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία επιχειρηματολογεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι η αποχώρηση θα σήμαινε μαζική διάσχιση της Μάγχης από πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο Γάλλος πρόεδρος . «Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, θα υπάρξουν συνέπειες, οι οποίες θα αφορούν και τους ανθρώπους, τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα θέματα μετανάστευσης», είπε ο Ολάντ.

Οι οπαδοί της βρετανικής εξόδου υποστηρίζουν ότι η πραγματική γραμμή της γαλλικής κυβέρνησης είναι αυτή που εξέφρασε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Ο Καζνέβ είχε πει ότι η χώρα δεν θα καταργήσει σε καμία περίπτωση τη Συνθήκη του Λε Τουρκέ για τη διαχείριση των συνόρων. Η συνθήκη του 2013 επιτρέπει σε Βρετανούς συνοριοφύλακες να εργάζονται σε γαλλικό έδαφος, ενώ, σύμφωνα με τον Καζνέβ, η κατάργησή της θα λειτουργούσε ως πρόσκληση διακινητών και θα οδηγούσε σε αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν τη διάσχιση της Μάγχης. Οι οπαδοί του Brexit σημειώνουν ότι η Συνθήκη του Λε Τουρκέ είναι διμερής και όχι ευρωπαϊκή, ενώ «το μόνο που έχει αλλάξει από τότε που μίλησε ο Καζνέβ είναι η ανάγκη να τρομοκρατηθούν οι Βρετανοί ψηφοφόροι».

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, κανείς δεν ρωτάει γιατί πρέπει η άφιξη στη Βρετανία μερικών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζητούν προστασία να χρησιμοποιείται ως χτρο και να καταλαμβάνει τόσο περίοπτη θέση στη βρετανική συζήτηση. Η συζήτηση ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος περιστρέφεται και γύρω από ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, όπως περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ο πιο διάσημος υποστηρικτής της εξόδου, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις . «Ας πιστέψουμε επιτέλους ξανά στον εαυτό μας», έγραψε ο στην εφημερίδα Sun, «αντί να κρεμόμαστε από τη φούστα των Βρυξελλών».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση