Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σλοβενία, Σερβία κλείνουν τη βαλκανική οδό
Σλοβενία, Σερβία κλείνουν τη βαλκανική οδό

Σλοβενία, Σερβία κλείνουν τη βαλκανική οδό

Μία ημέρα μετά την ευρωτουρκική σύνοδο, γίνεται σαφές πόσο προσχηματική ήταν η συζήτηση σχετικά με τις διατυπώσεις του κοινού ανακοινωθέντος περί «κλειστού» ή όχι βαλκανικού διαδρόμου. Χθες το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οι σλοβενικές αρχές ζητούν βίζα εισόδου στην Ευεωπαϊκή Ενωση, κάτι που ουσιαστικά κλείνει τελείως τον βαλκανικό διάδρομο, εφόσον οι πρόσφυγες δεν διαθέτουν τέτοια βίζα. Το σερβικό υπουργείο είπε ότι θα εφαρμόσει αντίστοιχη πολιτική, προκειμένου «να μη γίνει η Σερβία σημείο συγκέντρωσης προσφύγων». Την ίδια στιγμή, αποδεικνύεται πως τα όρια της ευρωτουρκικής συμφωνίας ταυτίζονται με το ανώτατο όριο των προσφύγων που είναι διατεθειμένες να υποδεχθούν οι ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία. Ως προς αυτό, η χθεσινή της τσεχικής κυβέρνησης ήταν ενδεικτική: Η Τσεχία εμφανίστηκε πρόθυμη να υποδεχθεί πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, υλοποιώντας έτσι το δικό της κομμάτι της δέσμευσης «μία υποδοχή από την Τουρκία στην για κάθε μία επανεισδοχή από την Ελλάδα στην Τουρκία».

Ομως, δεν πρόκειται ουσιαστικά για νέα δέσμευση, αφού η δεν αυξάνει τον αριθμό προσφύγων που είχε ήδη δεσμευθεί να υποδεχθεί, απλώς αντί να τους υποδεχθεί από την Ελλάδα, θα τους υποδεχθεί από την Τουρκία. Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες της , αφού καμία μέχρι στιγμής δεν έχει δεσμευθεί για συμπληρωματικό αριθμό μετεγκαταστάσεων, πέραν των 160.000 που συμφωνήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, χώρες όπως η έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι τότε δεσμεύσεις τους (30.000 πρόσφυγες στην περίπτωση της ς των 60 εκατ. κατοίκων) είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να κάνουν.

«Η πραγματικότητα πίσω από την πολυθρύλητη ευρωπαϊκή είναι ότι η θα συνεχίσει να δέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες», σχολίασε το Spiegel σε με τίτλο «Μικροπρόοδος».

Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου έχει οδηγήσει σε μείωση διασχίσεων των βαυαρικών συνόρων κατά ένα τρίτο τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είναι ευγνώμων στην Αυστρία, εφόσον δεν ήταν σωστό «να τεθούν μονομερείς περιορισμοί τη στιγμή που βρισκόμασταν τόσο κοντά σε μία ευρωπαϊκή λύση». «Συνολικά, τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε η κ. Μέρκελ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση