Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σκηνές βίας στην Καταλωνία-Στους 337 οι τραυματίες
Σκηνές βίας στην Καταλωνία-Στους 337 οι τραυματίες

Σκηνές βίας στην Καταλωνία-Στους 337 οι τραυματίες

Σκηνές βίας εκτυλίσσονται από νωρίς το πρωί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό εκλογικών τμημάτων της Καταλωνίας, ενώ οι πολίτες επιχειρούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Οι υπηρεσίες υγείας στην ανέβασαν κατακόρυφα τον αριθμό των τραυματιών από τα επεισόδια αναφέροντας ότι 337 άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα εξαιτίας του τραυματισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλωνίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους στην Ε.Ε. για την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία εισέβαλαν σε αρκετά εκλογικά σε όλη την και προσπάθησαν να απωθήσουν τους ψηφοφόρους που ήθελαν να προστατεύσουν τις εισόδους των εκλογικών τμημάτων.

Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο (Ramon Llull) στην Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες να αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους. Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. «Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση να αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

Τα ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας πολίτης τραυματίστηκε στο μάτι από πλαστική και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελώνη, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Επίσης, το υπουργείο των Εσωτερικών της Ισπανίας, γνωστοποίησε ότι εννέα αστυνομικοί, αλλά και δύο μέλη των λοιπών υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να σταματήσουν την διεξαγωγή του απαγορευμένου από την Μαδρίτη, δημοψηφίσματος. Παράλληλα, το υπουργείο δημοσιοποίησε βίντεο “κουκουλοφόρων” που πετούν αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Πηγή: kathimerini.gr

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το δημοψήφισμα της Καταλονίας

Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και το δικαίωμα κάθε λαού στην αυτοδιάθεση και στον αυτοκαθορισμό συνιστούν θεμελιώδη προτάγματα του πράσινου κινήματος και της πολιτικής μας οπτικής. Γι’ αυτό, τα γεγονότα που σημάδεψαν και σημαδεύουν την προσπάθεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας προβληματίζουν τόσο από την σκοπιά των αυταρχικών ενεργειών κατασταλτικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα, όσο και από εκείνη της έξαρσης των φαινόμενων εθνικισμού, βίας, λαϊκισμού και μισαλλοδοξίας, απ’ όπου και αν προέρχονται.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε τις αυταρχικές ενέργειες και τη χρήση βίας από μέρους της Ισπανικής Κυβέρνησης, κατά παράβαση βασικών αρχών των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέτουν σε κίνδυνο τις βασικές αξίες όπως η ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι. Παράλληλα, θεωρούμε ότι τη μοναδική διέξοδο στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας αποτελεί η καθολική αποδοχή του εκφρασμένου αποτελέσματος της βούλησης του καταλανικού λαού και η συναινετική του λύση στα πλαίσια των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανεξάρτητα από την έκβαση του καταλανικού ζητήματος και μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για την στην Ευρώπη φαινομένων καταστολής και ιδεολογικού φανατισμού, τα οποία ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναβλέπαμε ποτέ στην ήπειρό μας. Στηρίζουμε την έκκληση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκκίνηση πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, καλώντας όλους να σεβαστούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες που αναγνωρίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση