Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Συντονισμένα χτυπήματα τζιχαντιστών στην Τζακάρτα
Συντονισμένα χτυπήματα τζιχαντιστών στην Τζακάρτα

Συντονισμένα χτυπήματα τζιχαντιστών στην Τζακάρτα

Η απόπειρα του Ισλαμικού Κράτους να δείξει ότι τα πλοκάμια του εκτείνονται ώς την Ινδονησία ήταν λιγότερο αιματηρή από όσο ενδεχομένως σκόπευαν οι τζιχαντιστές, καθώς από τις πολλαπλές εκρήξεις και τους πυροβολισμούς χθες στην Τζακάρτα έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, εκ των οποίων οι πέντε .

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε χθες το πρωί έξω από υπο της αμερικανικής αλυσίδας Starbucks. Εν συνεχεία, ένοπλοι πήραν δύο ομήρους, έναν Αλγερινό και έναν Καναδό. Ο Αλγερινός επέζησε με βαριά τραύματα, ενώ ο Καναδός έπεσε νεκρός. Λίγο μετά, δύο άνδρες με μοτοσικλέτα ανατινάχθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, με να τραυματισθούν τέσσερις αστυνομικοί, ενώ ένας αστυνομικός έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς. Οταν το ανθρωποκυνηγητό έληξε, η αστυνομία ανακάλυψε έναν ισχυρότατο μηχανισμό που δεν είχε εκραγεί, καθώς και πέντε μικρότερους σε κοντά στην καφετέρια. Η περιοχή των επιθέσεων στεγάζει πρεσβείες, πολυτελή ξενοδοχεία, τα γραφεία του ΟΗΕ καθώς και το ιστορικότερο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Θεωρούμε ότι το σχέδιο ήταν να εξαπολύσουν μια πρώτη επίθεση και μετά να πυροδοτήσουν τη μεγάλη βόμβα, όταν θα είχε μαζευτεί », είπε ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής αστυνομίας. «Δόξα τω Θεώ δεν συνέβη». Ο εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η ταυτότητα όλων των επιτιθέμενων έχει προσδιοριστεί και ότι «είχαν σχέσεις με το ISIS». «Μια ομάδα στρατιωτών του χαλιφάτου στην Ινδονησία στόχευσε συγκέντρωση της συμμαχίας σταυροφόρων που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στην Τζακάρτα» ανέφερε η της οργάνωσης, στην οποία οι τζιχαντιστές υποστηρίζουν ότι οι νεκροί ήταν 15.

Το Ισλαμικό Κράτος στην Ινδονησία είναι η νέα ενσάρκωση της Τζεμάα Ισλαμίγια, της τζιχαντιστικής οργάνωσης που είχε πραγματοποιήσει την πολύνεκρη επίθεση σε νυχτερινό κέντρο στο Μπαλί, το 2002, από την οποία είχαν σκοτωθεί 202 άνθρωποι, καθώς και τις επιθέσεις σε ξενοδοχεία της Τζακάρτας το 2009, από την οποία είχαν σκοτωθεί εννέα άνθρωποι. Και στις δύο επιθέσεις, η πλειονότητα των θυμάτων ήταν ξένοι. Εκτοτε, η οργάνωση ακολούθησε φθίνουσα πορεία, με σποραδικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, ενώ τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι πολλά μέλη της έχουν στραφεί από την στο Ισλαμικό Κράτος.

Εγκέφαλος της χθεσινής επίθεσης θεωρείται ο Ινδονήσιος Μπαχρούμ αΐμ, που ζει στη Συρία. Τον τελευταίο καιρό, ο Ναΐμ παρότρυνε τους υποστηρικτές του να μελετήσουν τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. «Τη§ στιγμή που η αστυνομία και ο έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στην αναζήτηση του υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενου Σαντόζο στα υψώματα της κεντρικής Κελέβης, το ISIS έχει κατορθώσει να οικοδομήσει δίκτυο υποστηρικτών στις συνοικίες της Τζακάρτας», σημείωσε η ειδική στις τρομοκρατικές οργανώσεις της νοτιοανατολικής Ασίας, Σίντεϊ Τζόουνς.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση