Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Άγκυρας στο τέλος Νοεμβρίου
Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Άγκυρας στο τέλος Νοεμβρίου

Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Άγκυρας στο τέλος Νοεμβρίου

H Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες στη Μάλτα να παράσχει οικονομική βοήθεια στην και να προτείνει στην Τουρκία τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής με θέμα τη διευθέτηση της προσφυγικής ς γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι οι εταίροι αυτοί θα βοηθήσουν να σταματήσει η μεταναστευτική ροή που ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες που συνήλθαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Βαλέτα ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή “το συντομότερο δυνατόν” μιας συνόδου κορυφής με την Τουρκία για να την πείσουν να παρεμποδίζει τις ροές προσφύγων, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ημέρες αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Σλοβενία τοποθέτησε συρματοπλέγματα κατά μήκος των συνόρων της με την Κροατία πριν η ανακοινώσει την επαναφορά των ελέγχων.

“Η διάσωση του ”, οι συμφωνίες που διέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ, “είναι μια κούρσα με τον χρόνο και είμαστε αποφασισμένοι να την κερδίσουμε”, υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ), απέναντι στους φόβους μιας “Ευρώπης φρουρίου”.

Η σύνοδος μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί πιθανόν στις 22 Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, έχει στόχο την ολο των διαπραγματεύσεων με την , δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ ιούνκερ. Ωστόσο το μεγάλο καθήκον της ς θέτει επίσης “προβλήματα χρηματοδότησης”, παραδέχτηκε. Η Επιτροπή, η οποία προτίθεται να παράσχει βοήθεια σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων στην Τουρκία για δύο χρόνια, δεσμεύτηκε να συμβάλει με 500 εκατομμύρια ευρώ και ζήτησε από τα 28 κράτη μέλη να δώσουν τα υπόλοιπα 2,5 δισεκατομμύρια.

“Οι χρηματοδοτήσεις δεν αποφασίστηκαν” χθες από τους ευρωπαίους ηγέτες, παραδέχτηκε ο πρόεδρος της αλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η Επιτροπή είχε ανακοινώσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι έθεσε τις βάσεις ενός σχεδίου κοινής δράσης, αλλά η Άγκυρα είχε παγώσει την αισιοδοξία της λέγοντας ότι δεν το έχει ακόμη εγκρίνει.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση