Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Άγκυρας στο τέλος Νοεμβρίου
Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Άγκυρας στο τέλος Νοεμβρίου

Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Άγκυρας στο τέλος Νοεμβρίου

H αποφάσισε χθες στη Μάλτα να παράσχει οικονομική στην Αφρική και να προτείνει στην Τουρκία τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής με θέμα τη διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι οι εταίροι αυτοί θα βοηθήσουν να σταματήσει η μεταναστευτική ροή που ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην Ευρώπη.

Οι ηγέτες που συνήλθαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Βαλέτα ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή “το συντομότερο δυνατόν” μιας συνόδου κορυφής με την Τουρκία για να την πείσουν να παρεμποδίζει τις ροές προσφύγων, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ημέρες αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Η τοποθέτησε συρματοπλέγματα κατά μήκος των συνόρων της με την Κροατία πριν η Σουηδία ανακοινώσει την επαναφορά των ελέγχων.

“Η του Σένγκεν”, οι συμφωνίες που διέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην , “είναι μια κούρσα με τον χρόνο και είμαστε αποφασισμένοι να την κερδίσουμε”, υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ), απέναντι στους φόβους μιας “Ευρώπης φρουρίου”.

Η σύνοδος μεταξύ της και της Τουρκίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί πιθανόν στις 22 Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, έχει στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την , δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο το μεγάλο καθήκον της Άγκυρας θέτει επίσης “προβλήματα χρηματοδότησης”, παραδέχτηκε. Η Επιτροπή, η οποία προτίθεται να παράσχει σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων στην Τουρκία για δύο χρόνια, δεσμεύτηκε να συμβάλει με 500 εκατομμύρια και ζήτησε από τα 28 κράτη μέλη να δώσουν τα υπόλοιπα 2,5 δισεκατομμύρια.

“Οι χρηματοδοτήσεις δεν αποφασίστηκαν” χθες από τους ευρωπαίους ηγέτες, παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά .

Η Επιτροπή είχε ανακοινώσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι έθεσε τις βάσεις ενός σχεδίου κοινής δράσης, αλλά η είχε παγώσει την αισιοδοξία της λέγοντας ότι δεν το έχει ακόμη εγκρίνει.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η ομολογία που έριξε αυλαία στο θέατρο 37 ημερών #ΓλυκάΝερά - https://t.co/WIkUfRaZ8h -

  • Στο Βόλο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ #Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - https://t.co/vHkjLxwJbJ -

  • Άρση μέτρων: Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες - https://t.co/a7Ygbn7bsY -

"Αλιεύοντας" την είδηση