Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σύνοδος για την επίλυση του Συριακού στη Βιέννη
Σύνοδος για την επίλυση του Συριακού στη Βιέννη

Σύνοδος για την επίλυση του Συριακού στη Βιέννη

Οι κύριοι διπλωματικοί παράγοντες του συριακού ζητήματος, μεταξύ των οποίων το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία, άρχισαν σήμερα τις πρώτες συνομιλίες τους, στην Βιέννη, με στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης με την οποία θα τερματιστεί η στη Συρία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Οι περίπου 20 μετέχοντες, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, των , της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως και χωρών της Μέσης ς, θα αποπειραθούν να επιτύχουν την σύγκλιση των διαφορετικών τους απόψεων όσον αφορά το μέλλον της εξουσίας του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά την σύνοδο αυτή, η οποία πραγματοποιείται στη Βιένη.

Στην σύνοδο στην αυστριακή πρωτεύουσα δεν μετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών που εμπλέκονται στη συριακή .

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο υπουργός Εξωτερικών των Τζον Κέρι προέβλεψε ότι θα είναι δύσκολες, αλλά εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να υπάρξει .

“Ελπίζω. Δεν θα έλεγα ότι αισιοδοξώ”, δήλωσε.

“Ελπίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε. Είναι πολύ δύσκολο”, σημείωσε ωστόσο.

Λίγο νωρίτερα ένα στέλεχος της συριακής αολίτευσης δήλωσε ότι οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία που θα επιτρέπει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να είναι υποψήφιος σε πρόωρες εκλογές, έπειτα από μια μεταβατική περίοδο, είναι “τρελό” και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς ο Άσαντ είναι η ρίζα του προβλήματος, αλλά και η διεξαγωγή εθνικών εκλογών σήμερα στη Συρία είναι κάτι το αδύνατο.

Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο διοικητής ανταρτών που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία.

Το Ρόιτερς μετέδωσε την Πέμπτη ότι το Ιράν, σύμμαχος των αρχών της Δαμασκού, θα αποδεχόταν μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο στο τέλος της οποίας η μοίρα του Άσαντ θα κρινόταν σε εκλογές, σύμφωνα με πηγή στη Μέση που γνωρίζει τη θέση του Ιράν.

“Ποιος είναι τόσο τρελός που να πιστεύει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες στη Συρία θα μπορούσε κάποιος να κάνει εκλογές;”, διερωτήθηκε ο Τζορτζ Σάμπρα, μέλος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

“Αρκετά εκατομμύρια Σύροι βρίσκονται εκτός Συρίας, ορισμένοι από αυτούς σε καταυλισμούς προσφύγων σε κάποιες χώρες. Εντός της Συρίας υπάρχουν εκατομμύρια που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, τις ζωές τους και ψάχνουν για ασφάλεια”, σημείωσε.

Την ίδια και ο Άχμεντ αλ Σεούντ, της 13ης Μεραρχίας, σημείωσε: “Με αυτήν την αναρχία δεν θα είναι πραγματικές εκλογές, επομένως τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά”.

Ο Σάμπρα απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο ο Άσαντ να μπορεί να είναι υποψήφιος σε πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι το καθεστώς του και οι Ιρανοί και οι Ρώσοι σύμμαχοί του, όπως και η συμμαχική του Χεζμπολάχ του Λιβάνου, είναι αυτοί που επιτέθηκαν στον συριακό πληθυσμό και οδήγησαν στην άνοδο των εξτρεμιστών.

“Ο Μπασάρ αλ Άσαντ και το καθεστώς του αποτελούν τη ρίζα της τρομοκρατίας στη Συρία”, είπε.

“Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει στη Βιέννη αυτές τις ημέρες είναι ένα καρναβάλι κρατών της Μέσης Ανατολής, τα οποία κάνουν δηλώσεις για να ανταποκριθούν στα συμφέροντά τους κι όχι στο πραγματικό πρόβλημα στη Συρία”, ο ίδιος.

Το Ιράν και η Ρωσία έχουν προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Άσαντ, ενώ η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία αξιώνουν την αποχώρησή του από την εξουσία.

Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι θα μπορούσαν να ανεχθούν τον Άσαντ κατά τη διάρκεια μιας σύντομης μεταβατικής περιόδου, αλλά ότι ο Σύρος πρόεδρος θα πρέπει στη συνέχεια να εγκαταλείψει το πολιτικό σκηνικό.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση