Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ κρατών μελών σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
Συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ κρατών μελών σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ κρατών μελών σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε χθες, 3/2, την ικανοποίησή της για τη συμφωνία των κρατών μελών, η οποία συγκεκριμένα προβλέπει στήριξη της Τουρκίας με τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής ς.

Το εν λόγω ποσό είχε προταθεί από την Επιτροπή στις 24 οεμβρίου, στο πλαίσιο της ς της ΕΕ με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής ς. Η Επιτροπή συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση από 500 εκατομμύρια ευρώ – ποσό που είχε αρχικά προταθεί τον οέμβριο – σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η ΕΕ θα είναι πλέον σε θέση να παράσχει άμεσα νέους σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους, προκειμένου να διευκολύνει την Τουρκία να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παρουσίας Σύρων προσφύγων οι οποίοι έχουν βρει προσωρινή προστασία σε κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία.

Ο πρώτος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω τη συμφωνία των κρατών μελών σχετικά με τις λεπτομέρειες του μηχανισμού “Διευκόλυνση για τους πρόσφυγες” στην Τουρκία. Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία στις 29 Νοεμβρίου. Τα χρήματα που προσφέρουμε θα ωφελήσουν άμεσα τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, καθώς θα διευκολύνουν ειδικότερα την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και στην υγειονομική . Χαιρετίζω, επίσης, τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι τουρκικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί η των Σύρων προσφύγων στην αγορά εργασίας και να μειωθούν οι ροές. Το μέτρο που λήφθηκε σήμερα θα συμβάλει στην εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους Σύρους που βρίσκονται στην Τουρκία και θα επιταχύνει την εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης μας. Θα πρέπει να καταβάλουμε από κοινού προσπάθειες για την επίτευξη αποτελεσμάτων, ιδίως όταν πρόκειται για την αναχαίτιση της εισροής των παράνομων μεταναστών».

Ο , επίτροπος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση, δήλωσε κι αυτός: «Η Τουρκία φιλοξενεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες προσφύγων στον κόσμο και έχει δεσμευτεί για τη σημαντική του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ. Οι πρόσφυγες θα είναι οι άμεσα ωφελούμενοι του μηχανισμού “Διευκόλυνση για τους πρόσφυγες” στην Τουρκία, αφού θα διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για την εκπαίδευση, την υγεία και τη σίτισή τους. Η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και η εξασφάλιση θετικών προοπτικών για αυτούς θα τους επιτρέψει να παραμείνουν πιο κοντά στις εστίες τους».

Ο μηχανισμός “Διευκόλυνση για τους πρόσφυγες” στην Τουρκία, ένας μηχανισμός δηλαδή με στόχο την στήριξη της Τουρκίας κατά την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εισροής προσφύγων, είναι η απάντηση στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα παρέχει ένα κοινό συντονιστικό μηχανισμό για δράσεις που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και εθνικούς πόρους των κρατών μελών, ώστε να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής με συνεκτικό και συντονισμένο τρόπο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση