Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Συνάντηση Ασαντ – Πούτιν για επίλυση του Συριακού
Συνάντηση Ασαντ – Πούτιν για επίλυση του Συριακού

Συνάντηση Ασαντ – Πούτιν για επίλυση του Συριακού

Την ανατροπή των δεδομένων στη , ως της ρωσικής επέμβασης, ήρθε να υπογραμμίσει η ξαφνική επίσκεψη του Μπασάρ Ασαντ στο Κρεμλίνο, όπου ο Σύρος πρόεδρος συναντήθηκε, το βράδυ της Τρίτης, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η είδηση της συνάντησης των δύο ανδρών ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης από τη Μόσχα και τη Δαμασκό. Ηταν το πρώτο δι του Ασαντ στο εξωτερικό από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στη χώρα του, το 2011 –οι φήμες έλεγαν ότι δεν έφευγε από τη Δαμασκό γιατί φοβόταν ανακτορικό – και η πρώτη συνάντησή του με τον Πούτιν από το 2007. Τόσο η πραγματοποίηση της συνάντησης, αυτή καθ' εαυτήν, όσο και οι δηλώσεις που ακολούθησαν, ενισχύουν τη διάχυτη εντύπωση ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής και των μεγάλων δυνάμεων για την επίλυση της συριακής κρίσης.

«Αναφορικά με τη διευθέτηση του προβλήματος στη , θέση μας είναι ότι τα θετικά αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα δημιουργήσουν τη βάση για να επεξεργαστούμε, στη συνέχεια, τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση, βάσει ενός πολιτικού σχεδίου που θα εμπλέκει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εθνικές και θρησκευτικές», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια της συνάντησης. Από την πλευρά του, ο Μπασάρ Ασαντ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια της Ρωσίας στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και αναγνώρισε πως «η όποια στρατιωτική δράση πρέπει να συνοδευτεί από πολιτικά βήματα». Προσέθεσε, δε, ότι «ολόκληρο το έθνος θέλει να συμμετάσχει στη συζήτηση για το μέλλον του και όχι μόνο το κυβερνών κόμμα» – δήλωση η οποία προδιαθέτει για μοίρασμα της εξουσίας με ομάδες της ς στο πλαίσιο μιας μεταβατικής περιόδου.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, τιμίτρι Πεσκόφ, απέφυγε να σχολιάσει εάν οι δύο άντρες συζήτησαν το ακανθώδες θέμα που αφορά την παραίτηση του Ασαντ. Μία ημέρα νωρίτερα, η Τουρκία, ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους του Ασαντ, είχε αφήσει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί την παραμονή του Σύρου προέδρου στο αξίωμά του για μια μεταβατική περίοδο περίπου έξι μηνών. Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει πως η απομάκρυνση του Σύρου προέδρου αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση