Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σινά: Κρυμμένα κείμενα, χαμένες γλώσσες και η συνταγή του Ιπποκράτη
Σινά: Κρυμμένα κείμενα, χαμένες γλώσσες και η συνταγή του Ιπποκράτη

Σινά: Κρυμμένα κείμενα, χαμένες γλώσσες και η συνταγή του Ιπποκράτη

Γλώσσες χμένες γι αιώνες έρχονται ξανά στο φως στο μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης του Σινά, χάρη σε νέα μέθοδο ομάδας επιστημόνων. Η μονή της Αγ. Αικατερίνης βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Σινά και έχει μια από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο, όπου φυλάσσονται χιλιάδες βιβλία και χειρόγραφα.

Τα χειρόγραφα, είχαν επικαλυφθεί με άλλα κείμενα από τους μοναχούς που ζούσαν εκεί. Πολλά από τα αρχικά χειρόγραφα ήταν γραμμένα σε γνωστές στους όπως τα ελληνικά, τα λατινικά και τα αραβικά, άλλες όμως ήταν γραμμένες σε εξαφανισμένες εδώ και καιρό. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η ομάδα των ερευνητών, σύμφωνα με την Independent, έχει ως στόχο να φέρει στο φως το σβησμένο αρχικό κείμενο των χειρογράφων.

Τα κείμενα αυτά που επικαλύφθηκαν με άλλο κείμενο ή σε μεταγενέστερη εποχή για να χρησιμοποιηθούν ξανά ως βάση για τη νεότερων έργων ονομάζονται παλίμψηστα. Όπως αναφέρει το Atlantic, η του στην περιοχή τον 7ο αιώνα, είχε ως αποτέλεσμα οι χριστιανικοί τόποι λατρείας να εξαφανιστούν σταδιακά στο Σινά και η μονή της Αγίας Αικατερίνης να βρεθεί απομονωμένη. Έτσι, οι μοναχοί, όταν υπήρχε έλλειψη προμηθειών, χρησιμοποιούσαν παλιές περγαμηνές.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση