Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Συμμαχία αντιφάσεων ΗΠΑ – Τουρκίας
Συμμαχία αντιφάσεων ΗΠΑ – Τουρκίας

Συμμαχία αντιφάσεων ΗΠΑ – Τουρκίας

Επί τη βάσει του κοινού οράματος της δημιουργίας μιας καθαρής από τους μαχητές του ISIS ζώνης στη Συρία συντηρείται η βολική αεροπορική συμμαχία μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, παρά τις έντονες διαφωνίες των δύο πλν στο κουρδικό ζήτημα. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τετάρτη τη διενέργεια του πρώτου αεροπορικού βομβαρδισμού στα βόρεια της Συρίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία είχαν ορμητήριο την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, ύστερα από τη δέσμευση του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την εκκίνηση της «ολοκληρωτικής μάχης» κατά των εξτρεμιστών του ISIS. Μέχρι προσφάτως, από το Ιντσιρλίκ είχαν απογειωθεί αποκλειστικά πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης.

Μπορεί το ΝΑΤΟ και οι να χαιρέτισαν τη στρατηγική στροφή της ς, ύστερα από μήνες επικρίσεων για την περιορισμένη στρατιωτική εμπλοκή της σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, αλλά η Αγκυρα έχει κηρύξει έναν διπλό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς επιλέγει να εστιάσει τις προσπάθειές της κυρίως σε χτυπήματα κατά των μαχητών του (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και λιγότερο στην καταπολέμηση στόχων του ISIS. Σύμφωνα με αναλυτές, η αμερικανοτουρκική συμμαχία είναι γεμάτη αντιφάσεις, αφού η αντιμετωπίζει τους Κούρδους ως σπουδαιότερο ζήτημα σε σύγκριση με την απειλή του ISIS.

Aγκάθι στη συνεργασία της αμερικανικής συμμαχίας με την Αγκυρα αποτελεί η στενή σχέση που διατηρούν οι με τους Κούρδους της Συρίας. Η ηγετική θέση στη μάχη για την εκ των εξτρεμιστών του ISIS του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και του ένοπλου παραρτήματός τoυ YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού, κουρδική πολιτοφυλακή), τα οποία θεωρούνται από την Τουρκία παρακλάδια του , έχει δημιουργήσει δυσφορία στην τουρκική κυβέρνηση που δεν επιθυμεί την ίδρυση μιας αυτόνομης κουρδικής κρατικής οντότητας στο συριακό κράτος, η εμφάνιση της οποίας θα μπορούσε να δημιουργήσει ανάλογες φιλοδοξίες στους αποσχιστές Κούρδους της Τουρκίας. Οι Κούρδοι της Συρίας, ωστόσο, έχουν αναδειχθεί ως η μόνη στρατιωτική δύναμη που μπορεί να σταθεί αποτελεσματικά απέναντι στο ISIS, μετά την εκ των τζιχαντιστών από το Κομπάνι τον Ιανουάριο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση