Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Συμφωνία για αγορά 100 Airbus από την Κίνα
Συμφωνία για αγορά 100 Airbus από την Κίνα

Συμφωνία για αγορά 100 Airbus από την Κίνα

Συμφωνία για για την αγορά εκατό Α320, επιβατικών αεροπλάνων στενής ατράκτου από την Airbus υπέγραψε η Κίνα την Πέμπτη, κατά την διάρκεια της συνάντησης της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής κατασκευάστριας εταιρίας, πρόκειται για παραγγελία συνολικού ύψους 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βάσει τιμών καταλόγου. Η συμφωνία περιλαμβάνει την επιβεβαίωση για 30 παραγγελίες αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων A330, που αποτελούσαν το αντικείμενο πρωτοκόλλου συμφωνίας που είχε ήδη γίνει γνωστή.

Η Airbus ανταγωνίζεται την αμερικανική σε μια κούρσα επικράτησης σε μια ευημερούσα κινεζική αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις της Boeing, η Κίνα θα χρειαστεί 6.330 επιβατικά αεροσκάφη, δηλαδή νέες παραγγελίες ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Η Air China Ltd και άλλες κινεζικές αεροπορικές εταιρίες επεκτείνουν τους στόλους, καθώς ο αριθμός των επιβατών που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Κίνας και στο εξωτερικό αναμένεται να τριπλασιαστεί τις δύο προσεχείς δεκαετίες.

Η Airbus διαθέτει στην Τιανζίν της βόρειας Κίνας γραμμή συναρμολόγησης για τα αεροσκάφη Α320 που πωλούνται κυρίως σε κινεζικές αεροπορικές εταιρίες. Ο ετοιμάζεται να προσθέσει στις εγκαταστάσεις αυτές ένα κέντρο τελικής επεξεργασίας για τα μεγάλα αεροσκάφη Α330.

Ο ευρωπαϊκός κατασκευαστής αεροσκαφών είχε υπογράψει στα τέλη Ιουνίου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κινέζου πρωθυπουργού στη Γαλλία, συμβόλαιο για την πώληση 75 αεροσκαφών Α330 στη δημόσια εταιρία χαρτοφυλακίου China Aviation Supplies (CAS) αντί ποσού σχεδόν 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει τιμών καταλόγου.

Εκτός από 45 σταθερές παραγγελίες, Airbus και CAS είχαν συνάψει τότε πρωτόκολλο συμφωνίας για 30 ακόμη Α330, επιλογές που οριστικοποιήθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τον όμιλο. Η αξία των 30 αυτών αεροσκαφών Α330 ανέρχεται σε τουλάχιστον 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τις τιμές καταλόγου.

Από την πλευρά της, η Boeing είχε επιτύχει τον Σεπτέμβριο ιστορική παραγγελία για 300 αεροσκάφη από κινεζικές εταιρίες αντί του συνολικού ποσού των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τις τιμές καταλόγου, επικυρώνοντας ένα ρεκόρ για τον αεροναυπηγικό τομέα.

Τον Σεπτέμβριο, η Boeing υπέγραψε επίσης συμφωνία συνεργασίας με την Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) για την κατασκευή κέντρου τελικής επεξεργασίας για τα επιβατικά της αεροσκάφη 737 στην Κίνα.

Η συμφωνία θεωρήθηκε ως μια ώθηση για την Comac, η οποία προσπαθεί να κατασκευάσει το της C919, ένα αεροπλάνο στενής ατράκτου που θα ανταγωνιστεί το Β737 και το Α320.
Πολιτική λύση για την Συρία

Κατά την συνάντησή τους στο Πεκίνο, η Άγγελα Μέρκελ και ο Κινέζος Λι Κετσιάνγκ συμφώνησαν στην ανάγκη για μια πολιτική λύση στην στη Συρία.

Η Κίνα έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή της στην χρήση ς για να αντιμετωπιστεί η στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι μια πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του προτος.

“Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αδράξουμε την ευκαιρία να εφαρμοστεί μια πολιτική λύση και να αρχίσει ένας ισότιμος, περιεκτικός και ανοιχτός πολιτικός διάλογος” δήλωσε ο Κινέζος . “Πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν κάνει προτάσεις για τους τρόπους ρύθμισης της κρίσης. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να ενώσουμε αυτές τις προτάσεις και ιδιαίτερα μέσω του ΟΗΕ και ο οργανισμός αυτός να προωθήσει την επίλυση του συριακού ζητήματος…”

“Χρειαζόμαστε μια διπλωματική πολιτική λύση”, δήλωσε και η  καγκελάριος Μέρκελ. “Επείγει να βρούμε μια. Τουλάχιστον υπάρχουν ενδείξεις για ένα σχήμα συνομιλιών που θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τους απαραίτητους παράγοντες…”

Ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των προσφύγων, σημειώνοντας ότι η Κίνα ανησυχεί σοβαρά για την στη Γερμανία και εν γένει στην Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η Ευρώπη έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση