Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σύλληψη Τούρκων πανεπιστημιακών που ζητούν παύση βίας
Σύλληψη Τούρκων πανεπιστημιακών που ζητούν παύση βίας

Σύλληψη Τούρκων πανεπιστημιακών που ζητούν παύση βίας

Υπό κράτηση έθεσαν χθες οι τουρκικές αρχές δώδεκα πανεπιστημιακούς, οι οποίοι είχαν υπογράψει ψήφισμα, ζητώντας την ενίσχυση των προσπαθειών για τη των εχθροπραξιών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Κούρδων αυτονομιστών.

Το ψήφισμα, που ασκούσε κριτική στην για τον χειρισμό της στο πρόσφατο ξέσπασμα βίας στην κατά πλειοψηφία κουρδική Νοτιοανατολική , και καλούσε για την άρση του στρατιωτικού νόμου στις περιοχές αυτές, έφερε περισσότερες από 1.200 , συμπεριλαμβανόμενης αυτής του Αμερικανού γλωσσολόγου Νόαμ Τσόμ, καθώς και του Σλοβένου φιλοσόφου Σλαβόι Ζίζεκ.

Η αναζητεί ακόμη επτά πανεπιστημιακούς στην επαρχία Κοτζαελί στην περιοχή του Μαρμαρά, τη βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται έξω από την νσταντινούπολη, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η εισαγγελία είχε εγκαινιάσει έρευνα την Πέμπτη γύρω από το ψήφισμα, μετά τις οξύτατες δηλώσεις του προέδρου εναντίον όσων την υπέγραψαν. «Δεν είστε διανοούμενοι. Είστε πέμπτη φάλαγγα στην υπηρεσία ξένων δυνάμεων, που επιθυμούν την ταπείνωση της ς» είπε ο κ. Ερντογάν. Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τους υπογράφοντες «τρομοκράτες».

Οι περίπου 1.200 από 90 ανώτατα ιδρύματα στην Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο ονόμασαν την πρωτοβουλία τους «Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη», ενώ το ψήφισμά τους, με τίτλο «Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό το έγκλημα», κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση