Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Σύλληψη Τούρκων πανεπιστημιακών που ζητούν παύση βίας
Σύλληψη Τούρκων πανεπιστημιακών που ζητούν παύση βίας

Σύλληψη Τούρκων πανεπιστημιακών που ζητούν παύση βίας

Υπό κράτηση έθεσαν χθες οι τουρκικές αρχές δώδεκα πανεπιστημιακούς, οι οποίοι είχαν υπογράψει , ζητώντας την ενίσχυση των προσπαθειών για τη διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Κούρδων αυτονομιστών.

Το , που ασκούσε στην για τον χειρισμό της στο πρόσφατο ξέσπασμα βίας στην κατά πλειοψηφία κουρδική Νοτιοανατολική Τουρκία, και καλούσε για την άρση του στρατιωτικού νόμου στις περιοχές αυτές, έφερε περισσότερες από 1.200 υπογραφές, συμπεριλαμβανόμενης αυτής του Αμερικανού γλωσσολόγου Νόαμ Τσόμσκι, καθώς και του Σλοβένου φιλοσόφου Σλαβόι Ζίζεκ.

Η αναζητεί ακόμη επτά πανεπιστημιακούς στην επαρχία Κοτζαελί στην περιοχή του Μαρμαρά, τη βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται έξω από την Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η εισαγγελία είχε εγκαινιάσει έρευνα την Πέμπτη γύρω από το ψήφισμα, μετά τις οξύτατες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εναντίον όσων την υπέγραψαν. «Δεν είστε διανοούμενοι. Είστε πέμπτη φάλαγγα στην υπηρεσία ξένων δυνάμεων, που επιθυμούν την ταπείνωση της Τουρκίας» είπε ο κ. Ερντογάν. Από τη μεριά του, ο Τούρκος Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τους υπογράφοντες «τρομοκράτες».

Οι περίπου 1.200 πανεπιστημιακοί από 90 ανώτατα στην Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο ονόμασαν την πρωτοβουλία τους «Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη», ενώ το ψήφισμά τους, με τίτλο «Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό το έγκλημα», κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παρακλήσεις Δεκαπενταυγούστου στη #Μακρινίτσα #Μακρινίτσα - https://t.co/TbHVIqnqav -

  • #φωτιά σε οικόπεδο στο Φυτόκο #φωτιά - https://t.co/8zMuQGJO9g -

  • Οδηγούσε στο λιμάνι χωρίς δίπλωμα #οδήγησηχωρίςδίπλωμα - https://t.co/P6vhxdAiXe -

"Αλιεύοντας" την είδηση