Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σεξουαλική παρενόχληση: MeToo και στο Ευρωκοινοβούλιο
Σεξουαλική παρενόχληση: MeToo και στο Ευρωκοινοβούλιο

Σεξουαλική παρενόχληση: MeToo και στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές συζητούν ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση – όχι μόνο στην Ευρώπη γενικώς, αλλά και στα όργανα της ΕΕ ειδικώς. Υποσχέσεις για παρέμβαση και ενημέρωση από την Κομισιον.  35 γυναίκες, αλλά μόνο πέντε άνδρες συμμετείχαν στη χθεσινή συζήτηση στο Στρασβούργο. Είναι μία ένδειξη ότι η ανταλλαγή απόψεων για τη σεξουαλική παρενόχληση μάλλον δεν πέτυχε απόλυτα το στόχο της. Αλλά η ουσία είναι ότι για πρώτη φορά έγινε μία τόσο ανοιχτή συζήτηση, ακόμα και για περιπτώσεις παρενόχλησης μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για περισσότερα από εκατό περιστατικά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. «Είμαστε το πρώτο στην Ευρώπη που συζητά δημόσια το ζήτημα του εκφοβισμού» τονίζει η Ολλανδέζα Σόφια Ίντφελντ. «Δεν νομίζω ότι στο έχουμε περισσότερη παρενόχληση απ΄ότι αλλού. Αλλά δεν έχουμε και λιγότερη…», λέει Γάλλος συνάδελφος.

Οι σχέσεις εξάρτησης ευνοούν την παρενόχληση

«Όπου δημιουργούνται σχέσεις εξάρτησης και εξουσίας, εκεί ευδοκιμούν και οι συνθήκες για παρενόχληση» Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα επισημαίνει: «Το Ευρωπαϊκό θα έπρεπε να είναι από τους πιο προστατευμένους χώρους στον κόσμο, καθώς οι πλειοψηφούν, ενώ το μορφωτικό επιπεδο είναι υψηλό. Σκεφτείτε πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για μία γυναίκα σε προσφυγικό καταυλισμό…»

«Μιλάμε για παρενοχλήσεις γυναικών από άνδρες. Μπορεί όμως να συμβαίνει και το αντίθετο, δεν είναι ζήτημα φύλου», δηλώνει η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Ντάιαν Τζέιμς. «Έχω δύο άνδρες βοηθούς, αλλά ποτέ δεν τους έχω στριμώξει στο ασανσέρ» αντιτείνει η Γαλλίδα συνάδελφός της Καρίμα Ντελί. Η επίσης Γαλλίδα Μωρίν Σαρτιέ επαναφέρει το ζήτημα στις νομικές του διαστάσεις, προειδοποιώντας ότι «το Κοινοβούλιο έχει καθήκον επιμέλειας, άρα και προστασίας, για όλους όσους εργάζονται εδώ». Αλλά η πιο ουσιαστική επισήμανση προέρχεται από την εισηγήτρια των ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρσία Πέρες: «Όπου δημιουργούνται σχέσεις εξάρτησης και εξουσίας, εκεί ευδοκιμούν και οι συνθήκες για παρενόχληση».

Εκστρατεία ενημέρωσης από την Κομισιόν

«Από το #MeToo πρέπει να πάμε στο #NotMe» Συστάσεις για το μέλλον; «Από το #MeToo πρέπει να πάμε στο #NotMe», λέει η Αυστριακή ευρωβουλευτής Ανγκέλικα Μλίναρ. Η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μάλστρεμ υπόσχεται άμεση δράση, καθώς και τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για ενημερωτικές καμπάνιες σε όλη την Ευρώπη, ενώ θεωρεί υποδειγματική την καμπάνια για την ευαισθητοποίηση στη βία κατά των γυναικών που θα ξεκινήσει σύντομα η ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου σε με την ΕΕ.

Πηγή: kathimerini
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον ΟΛΒ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς #ΜαργαρίτηςΣχοινάς… - https://t.co/nQrNwaVaQW -

  • Ασφαλτοστρώσεις σε #Αργαλαστή και Άφησσο #Αργαλαστή #Άφησσος - https://t.co/LsNB98NAo8 -

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

"Αλιεύοντας" την είδηση