Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σε τεντωμένο σκοινί Ρωσία και Τουρκία
Σε τεντωμένο σκοινί Ρωσία και Τουρκία

Σε τεντωμένο σκοινί Ρωσία και Τουρκία

Σε ελεγχόμενα όρια παραμένει η ένταση μεταξύ ς και Αγκυρας, καθώς η Ρωσία, παρά την έντονη πολιτική καταδίκη της Τουρκίας και τα πρώτα αντίποινα που ανακοίνωσε για την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24 στα συροτουρκικά σύνορα, φαίνεται αποφασισμένη να αποφύγει πολεμικού χαρακτήρα αντιδράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να τη φέρουν σε τροχιά σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ.

«Δεν σχεδιάζουμε να διεξαγάγουμε πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, η διάθεσή μας έναντι του τουρκικού λαού δεν έχει αλλάξει» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από τηλεφωνική επι του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Προειδοποίησε, όμως, ότι η κυβέρνησή του θα αναθεωρήσει το σύνολο των οικονομικών, ενεργειακών και πολιτικών σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία, την οποία κατηγόρησε ότι προχώρησε στην κατάρριψη του αεροσκάφους βάσει σχεδίου. «Διατηρούμε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο το περιστατικό αυτό ήταν μη προμελετημένο, αντίθετα φαίνεται ότι πρόκειται για σχεδιασμένη πρόκληση» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Θέλοντας να υπογραμμίσει την ακραία υπερβολή που χαρακτήριζε την τουρκική αντίδραση, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπενθύμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει γύρω στις 1.500 τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Σε κλιμάκωση των κατηγοριών του εναντίον του προχώρησε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που αντιμετωπίσαμε χθες, είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε ότι αυτή η τουρκική ηγεσία ακολουθεί εδώ και χρόνια μια συνειδητή πολιτική ισλαμος της χώρας της» σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή εισήγηση του υπουργείου Αμυνας για εγκατάσταση αντιαεροπορικών πυραύλων τελευταίας γενιάς, S-400, στη ρωσική αεροπορική βάση του Χεμέιμεμ, στη βόρεια Συρία, 50 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν, μιλώντας σε διάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνς στην Κωνσταντινούπολη, δήλωνε ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης και ότι ανέλαβε δράση μόνο για να υπερασπιστεί τα σύνορά της «και τους αδελφούς της» στη Συρία – μια αναφορά στη μειονότητα των Τουρκμενίων. Απολογητικός εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν γνώριζε την εθνικότητα του αεροσκάφους που κατερρίφθη μέχρις ότου η Ρωσία αναγνώρισε ότι ήταν δικό της.
Παρά τη ρητορική «» που εξέφρασε, κατά την προχθεσινή σύνοδό του, το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται ανήσυχες για την υπερβολική αντίδραση της Αγκυρας και τον κίνδυνο να υπονομευθούν οι προσπάθειες πολιτικής επίλυσης του συριακού προτος. Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου «να πράξει το παν για την αποκλιμάκωση της έντασης». Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέρριψε ευθέως στην Τουρκία την ευθύνη της κρίσης, δηλώνοντας: «Το αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι έχουμε να κάνουμε με έναν απρόβλεπτο παράγοντα… κι αυτός δεν είναι η Ρωσία, είναι η Τουρκία».

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία η κυπριακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί υπονόμευση και πλήγμα στις όλες προσπάθειες, που θέλουν δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ε.Ε. να εργάζονται από κοινού» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε επίσημα από το ρωσικό υπ. Αμυνας ότι ρωσικές και συριακές ειδικές δυνάμεις κατάφεραν να απελευθερώσουν, ύστερα από δωδεκάωρη επιχείρηση, τον δεύτερο πιλότο του αεροσκάφους. Ο άλλος πιλότος εκτελέσθηκε από Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, αφού προσγειώθηκε με το . Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο διασωθείς σμηναγός Κ. Μουράτκιν δήλωσε ότι το αεροσκάφος του δεν παραβίασε ούτε για ένα δευτερόλεπτο τον τουρκικό εναέριο χώρο και δεν έλαβε σήματα προειδος. Ο Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε ότι στον δολοφονηθέντα πιλότο θα απονεμηθεί το ανώτατο μετάλλιο στρατιωτικής ανδρείας, το μετάλλιο του Ηρωα της Ρωσίας, ενώ τιμητικές διακρίσεις θα απονεμηθούν στον διασωθέντα σμηναγό και στα μέλη των ειδικών δυνάμεων διάσωσης.

26s3russia-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση