Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Σε σύγκρουση η Κομισιόν με την Πολωνία
Σε σύγκρουση η Κομισιόν με την Πολωνία

Σε σύγκρουση η Κομισιόν με την Πολωνία

Επίσημη διαδικασία ελέγχου της Πολωνίας εγκαινίασε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να διευκρινίσει κατά πόσον οι πρόσφατες ενέργειες της πολωνικής κυβέρνησης –η μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας και η παρέμβαση στις ελευθερίες της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφώνου– αντιβαίνουν στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Τίμερμανς μίλησε χθες στους δημοσιογράφους, ύστερα από ιδιαίτερα μακρά στο Κολέγιο των Επιτροπών για το θέμα της Πολωνίας, ανακοινώνοντας την «προκαταρκτική διερεύνηση του ζητήματος». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεσμευτικοί δεν έγιναν σεβαστοί, αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα σε μία χώρα που εφαρμόζεται το κράτος δικαίου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και να ξεκινήσουμε τον διάλογο».

«Εχω την εντύπωση ότι η Επιτροπή κινδυνεύει να επιλέξει πλευρά και να διαδραματίσει ρόλο στην πολιτική διένεξη εντός της Πολωνίας», είπε ο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας, Κόνραντ Σιμάνσκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα διαφορετικά σημεία

Η διαμάχη ανάμεσα στην Πολωνία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε από αλλαγές που έγιναν στον τρόπο λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τις αλλαγές αυτές επέβαλε η νέα εθνικιστική-ευρωσκεπτικιστική πολωνική κυβέρνηση, που εκλέχθηκε στις 25 Οκτωβρίου. Η έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα θέσει την επιλογή των κορυφαίων εισαγγελέων της χώρας απευθείας στα χέρια των ηγετών των κομμάτων.

Το δεύτερο θέμα που προκαλεί τη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι, τις τελευταίες εβδομάδες και παρά τις κραυγές διαμαρτυρίας και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και από το εξωτερικό, η κυβέρνηση έχει αναγγείλει νόμους που θα δώσουν στο κόμμα μια σχεδόν απόλυτη εξουσία στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σύστημα της χώρας. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την (εσωτερική) πολιτική της Πολωνίας, είναι απλώς η ευθύνη που έχουμε με βάση τις συνθήκες. Η εσωτερική πολιτική της Πολωνίας δεν με αφορά, δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτήν και δεν θέλω να μάθω», τόνισε ο επίτροπος.

Εξάλλου, με επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της Πολωνίας, ο Τίμερμανς σημειώνει ότι οι αλλαγές στον νόμο για τα μέσα ενημέρωσης θίγουν ζητήματα που αφορούν την ελευθερία και τον πλουραλισμό τους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το Lab Art yard στην αυλή του Τσαλαπάτα ξεκινάει με δυναμικό τριήμερο συναυλιών #LabArt - https://t.co/SKyefhU2K0 -

  • Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia - https://t.co/uyPdAbjw8N… -

  • Οικονομική μετακίνηση για νέους από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/RXSQBs16kO -

"Αλιεύοντας" την είδηση