Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σε «νέα Ελβετία» εξελίσσονται πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες
Σε «νέα Ελβετία» εξελίσσονται πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες

Σε «νέα Ελβετία» εξελίσσονται πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο ανερχόμενος , «η νέα », σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν το 2009 στη διεθνή καμπάνια, προκειμένου η να άρει το καθεστώς μυστικότητας που χαρακτήριζε επί αιώνες το τραπεζικό της σύστημα, ωστόσο σήμερα η Αμερική αποτελεί μαγνήτη για χρήματα από το εξωτερικό χάρη στην εγγύηση μυστικότητας που παρέχουν ορισμένες πολιτείες της.

Σύμφωνα με τους FT, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της πολιτείας της Νότιας Ντακότας. Σαράντα εταιρείες που διαχειρίζονται οικογενειακά καταπιστεύματα έχουν την έδρα τους σε ένα παλιό εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της πόλης Σιου Φολς. Μεταξύ αυτών, το οικογενειακό καταπίστευμα των κληρονόμων του Γουίλιαμ Ρίγκλεϊ, που έκανε περιουσία χάρη στις ομώνυμες τσίχλες, της οικογένειας Κάρλσον, που έχει στην ιδιοκτησία της την αλυσίδα ξενοδοχείων Radisson και της οικογένειας του Τζον Νας, μακαρίτη πλέον Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή. Στο εσωτερικό του κτιρίου γίνεται η διαχείριση 80 δισ. δολαρίων που ανήκουν στα 40 οικογενειακά καταπιστεύματα. Το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται οικογενειακά καταπιστεύματα στη Νότια Ντακότα έχει αυξηθεί από τα 32,8 δισ. δολάρια το 2006 σε περισσότερα από 226 δισ. δολάρια το 2014, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της πολιτείας. Ο αριθμός των οικογενειακών καταπιστευμάτων έχει αυξηθεί από τα 20 το 2006, στα 86 το 2016.

Ο ρόλος που διαδραματίζει η συγκεκριμένη αμερικανική πολιτεία ως ήρθε στο προσκήνιο όχι προς ευχαρίστηση όλων, μετά την αποκάλυψη των «Αρχείων του Παναμά».

Η διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων από δικηγορική εταιρεία του Παναμά έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στην ανωνυμία που χαρίζουν στους οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Αμερική είναι η νέα Ελβετία. Στη βιομηχανία το γνωρίζαμε αυτό εδώ και αρκετά χρόνια», εξηγεί στους FT ο κ. Ντέιβιντ Γουίλσον, εταίρος στην ελβετική δικηγορική εταιρεία Schellenberg Wittmer. Αφότου, επί χρόνια, οι αμερικανικές αρχές απειλούσαν τις ελβετικές και άλλες ξένες τράπεζες που διευκόλυναν Αμερικανούς φορολογουμένους να κρύψουν τα χρήματά τους, σήμερα οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες στον υπόλοιπο κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μακρά ιστορία στην προσέλκυση κεφαλαίων από απροσδιόριστες ξένες πηγές. Το 2011, εκπρόσωποι της ένωσης τραπεζιτών της Φλώριδας είχαν αναφέρει στο Κογκρέσο ότι υπάρχουν εκατοντάδες δισ. δολάρια προερχόμενα από ξένους στις αμερικανικές τράπεζες, διότι «για περισσότερο από 90 χρόνια η των ΗΠΑ ενθάρρυνε τους ξένους να τοποθετούν τα χρήματά τους σε αμερικανικές τράπεζες, εξαιρώντας από τη φορολογία και από την αποκάλυψη» αυτές τις , σύμφωνα με τους FT.

Ραγδαία ανάπτυξη

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Boston Consulting Group, υπάρχουν στις ΗΠΑ κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό ύψους 800 δισ. δολαρίων, περίπου τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από τη Λατινική Αμερική. Μπορεί τα κεφάλαια αυτά να είναι αρκετά λιγότερα από τα 2,7 τρισ. δολάρια που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες, ωστόσο τα κεφάλαια στις αμερικανικές τράπεζες προβλέπεται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 6% τον χρόνο, ρυθμός που είναι υψηλότερος από οποιουδήποτε άλλου ανταγωνιστή, με εξαίρεση το και τη . «Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ είναι ήδη το μεγαλύτερο offshore κέντρο του κόσμου. Εχουν κάνει πραγματικά καλή δουλειά, ακυρώνοντας τον ανταγωνισμό από τις ελβετικές τράπεζες», λέει στους FT ο κ. Μπρους Ζαγκάρις, Αμερικανός δικηγόρος με έδρα την Ουάσιγκτον. Πλέον, είναι πολύ εύκολο να κρύψει κανείς τα χρήματά του στη Νότια Ντακότα, ενώ ισχυρές ανταγωνίστριές της είναι οι πολιτείες της Νεβάδας, του Ντέλαγουερ και της Αλάσκας.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση