Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σε «λεπτό πάγο» η κυβέρνηση Κόστα
Σε «λεπτό πάγο» η κυβέρνηση Κόστα

Σε «λεπτό πάγο» η κυβέρνηση Κόστα

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νεοεκλεγείς της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αποκάλυψε με τον χειρότερο τρόπο η κοινοβουλευτική εξέγερση της περασμένης εβδομάδας, με αφορμή την ψήφιση σχεδίου διάσωσης προβληματικών τραπεζών, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους φορολογούμενους.

Στην πρώτη της αποφασιστικής σημασίας κοινοβουλευτική δοκιμασία, η μειοψηφική του κ. Κόστα διασώθηκε από πανωλεθρία μόνο χάρη στην της ς αντιπολίτευσης για αποχή από την . Τα αριστερά κόμματα, τα οποία στηρίζουν την Κόστα, είχαν νωρίτερα ανακοινώσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το .

Η διάσωση της Banif, της μικρής ς με έδρα τη Μαδέρα για την οποία ψηφίσθηκε το , αποκάλυψε πόσο εύθραυστη είναι η συμμαχία της κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα.

Εκτός από τη δαπανηρή διάσωση της Banif, ο Κόστα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πώλησης της Novo Banco, της τράπεζας που προέκυψε από τη διάσπαση των κεφαλαίων της Banco de Espirito Santo, της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, η οποία «διεσώθη» πέρυσι με κόστος 4,9 δισ. ευρώ.

Οι προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να εκποιήσει τη Novo Banco είχαν ναυαγήσει τον Σεπτέμβριο, καθώς ο διαγωνισμός προσέλκυσε μόνον «μη ικανοποιητικές προσφορές».

Στην περίπτωση της Banif, ο νέος υπουργός Οικονομικών Μάρτιο Σεντένο κατήγγειλε την για εγκληματική ολιγωρία στη λήψη αναγκαίων αποφάσεων, για πολιτικούς λόγους που σχετίζονταν με τη διατήρηση του μύθου περί «καθαρής εξόδου» της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης το 2014.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση