Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Σε «λεπτό πάγο» η κυβέρνηση Κόστα
Σε «λεπτό πάγο» η κυβέρνηση Κόστα

Σε «λεπτό πάγο» η κυβέρνηση Κόστα

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αποκάλυψε με τον χειρότερο τρόπο η κοινοβουλευτική της περασμένης εβδομάδας, με αφορμή την ψήφιση σχεδίου διάσωσης προβληματικών τραπεζών, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους φορολογούμενους.

Στην πρώτη της αποφασιστικής σημασίας κοινοβουλευτική δοκιμασία, η μειοψηφική κυβέρνηση του κ. Κόστα διασώθηκε από πανωλεθρία μόνο χάρη στην απόφαση της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για αποχή από την ψηφοφορία. Τα αριστερά κόμματα, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Κόστα, είχαν νωρίτερα ανακοινώσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Η της Banif, της μικρής τράπεζας με έδρα τη Μαδέρα για την οποία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο, αποκάλυψε πόσο εύθραυστη είναι η συμμαχία της κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα.

Εκτός από τη δαπανηρή της Banif, ο Κόστα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πώλησης της Novo Banco, της τράπεζας που προέκυψε από τη διάσπαση των κεφαλαίων της Banco Espirito Santo, της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, η οποία «διεσώθη» πέρυσι με κόστος 4,9 δισ. .

Οι προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να εκποιήσει τη Novo Banco είχαν ναυαγήσει τον Σεπτέμβριο, καθώς ο προσέλκυσε μόνον «μη ικανοποιητικές προσφορές».

Στην περίπτωση της Banif, ο νέος Οικονομικών Μάρτιο Σεντένο κατήγγειλε την κεντροδεξιά για εγκληματική ολιγωρία στη λήψη αναγκαίων αποφάσεων, για πολιτικούς λόγους που σχετίζονταν με τη διατήρηση του μύθου περί «καθαρής εξόδου» της χώρας από το διάσωσης το 2014.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Είκοσι έξι θετικά κρούσματα στα rapid test στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/SJSSao6dUy -

  • Υπό μερικό έλεγχο #φωτιά στη Χαλυβουργία  #φωτιά - https://t.co/JsI89fCvCp -

  • Τέσσερις στους δέκα ανεμβολίαστους θα νοσήσουν #εμβολιασμένο - https://t.co/KOkL9gp2AF -

"Αλιεύοντας" την είδηση