Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Χαμάς – Φατάχ
Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Χαμάς – Φατάχ

Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Χαμάς – Φατάχ

Οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις Φάταχ και Χαμάς ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε μία προκαταρκτική, μερική συμφωνία, μετά από διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Κάιρο, οι οποίες έγιναν μετά από μεσολάβηση των αιγυπτιακών αρχών. Η Φατάχ, η οποία έχει την υποστήριξη της Δύσης, έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας πριν από μία δεκαετία από τη Χαμάς, η οποία θεωρειται τρομοκρατική οργάνωση από της Δύση και το Ισραήλ.

Σε μια θεαματική επίδειξη αυτής της προσέγγισης των δύο πλευρών, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί «μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα» στη Γάζα, δήλωσε ο αλ-Αγά, επικεφαλής του πολιτικού κόμματος της Φάταχ του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας. Εφόσον λάβει χώρα, θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας από το 2007, όταν η Χαμάς επέβαλλε τον έλεγχο της στην περιοχή. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ολοκληρωτική συμφιλίωση των δύο πλευρών, μετά τη συμφωνία της Χαμάς να παραχωρήσει τις εξουσίες της στη Γάζα στην κυβέρνηση του Αμπάς, η οποία υποστηρίζεται από τη Φατάχ, τον περασμένο μήνα.

Ενδεικτική του συμφιλιωτικού κλίματος είναι επίσης η ανακοίνωση του Αμπάς, ότι θα άρει «πολύ σύντομα» τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2017 για να υποχρεωθεί η Χαμάς να συμφιλιωθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo
  • Email: pagasitikosnews@gmail.com
  • Διεύθυνση: Κουντουριώτου 28, Βόλος
  • Τηλέφωνο: 24214 06181, 6977445696, 6976653343
  • Fax: 24214 06181

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τριετής "έλεγχος συμπεριφοράς" για τον 38χρονο - https://t.co/xFMxoRpQv3 -

  • Ανησυχία για τσάντα με περιεχόμενο... βόμβα #δικαστήριαΒόλου - https://t.co/GfqRpAQBIE -

  • Νέα μοναχή στην Μονή Συκής - https://t.co/pR3nbvIA4x -

"Αλιεύοντας" την είδηση