Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Χαμάς – Φατάχ
Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Χαμάς – Φατάχ

Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Χαμάς – Φατάχ

Οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις Φάταχ και ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε μία προκαταρκτική, μερική συμφωνία, μετά από που έλα χώρα στο , οι οποίες έγιναν μετά από μεσολάβηση των αιγυπτιακών αρχών. Η Φατάχ, η οποία έχει την υποστήριξη της Δύσης, έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της ς πριν από μία δεκαετία από τη , η οποία θεωρειται τρομοκρατική οργάνωση από της Δύση και το Ισραήλ.

Σε μια θεαματική επίδειξη αυτής της προσέγγισης των δύο πλν, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί «μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα» στη , δήλωσε ο αλ-Αγά, επικεφαλής του πολιτικού κόμματος της Φάταχ του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας. Εφόσον λάβει χώρα, θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας από το 2007, όταν η Χαμάς επέβαλλε τον έλεγχο της στην περιοχή. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ολοκληρωτική συμφιλίωση των δύο πλν, μετά τη συμφωνία της Χαμάς να παραχωρήσει τις εξουσίες της στη Γάζα στην κυβέρνηση του Αμπάς, η οποία υποστηρίζεται από τη Φατάχ, τον περασμένο μήνα.

Ενδεικτική του συμφιλιωτικού κλίματος είναι επίσης η του Αμπάς, ότι θα άρει «πολύ σύντομα» τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2017 για να υποχρεωθεί η Χαμάς να συμφιλιωθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση