Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πραξικόπημα στην Τουρκία- Σύγκρουση στρατού-Ερντογάν για την εξουσία
Πραξικόπημα στην Τουρκία- Σύγκρουση στρατού-Ερντογάν για την εξουσία

Πραξικόπημα στην Τουρκία- Σύγκρουση στρατού-Ερντογάν για την εξουσία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία καθώς ο Πρωθ της χώρας Μπιλαλί Γιλντιρίμ αναγνώρισε σε δηλώσεις του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα από μερίδα των ένοπλων δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή η γέφυρα του Βοσπόρου αλλά και του Σουλτάνου Φατιχ Μεχμέτ έχουν αποκλειστεί από στρατιωτικά οχήματα ενώ σύμφωνα με το CNN Turkey στρατιωτικά οχήματα και μονάδες του στρατού έχουν αναπτυχθεί στις εισόδους της γέφυρας. Παράλληλα, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ανώνυμες πηγές της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρουν σε διεθνή πρακτορεία ότι στρατιωτικές κινήσεις έχουν καταγραφεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας στην Άγκυρα έχει τεθεί σε επιφυλακή. Παρά το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κλείσει, μαρτυρίες κάνουν λόγο για πτήσεις αεροσκαφών και στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε λίγο μετά τις 00:30 στον αέρα τηλεοπτικού δικτύου, μέσω κινητού τηλεφώνου, από άγνωστη διεύθυνση.

Έκανε λόγο για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» κάλεσε το λαό να βγει στους δρόμους. «Οι πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια… δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν το στόχο τους», προσέθεσε.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον αναπλρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, για τις εξελίξεις στην Τουρκία πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο υπουργείο.

Ο κ. Τόσκας έχει καλέσει τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και όλους τους επιτελείς με τους οποίους συζητάει το θέμα.

Σύμφωνα με πληρογφορίες, σε αυτή τη φάση γίνεται αποτίμηση της κατάστασης προκειμένου να καθοριστούν και οι ενέργειες της ΕΛΑΣ αν χρειαστεί.

 Αποκλείστηκε η πρόσβαση σε Facebook και Twitter

Στρατιωτικοί εισήλθαν στο κτίριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλες της Τουρκίας, του TRT, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η πρόσβαση στους γνωστότερους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπόκειται σε περιορισμούς στην Τουρκία, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο.

Ενημέρωση

  Στο Πεντάγωνο το ελληνικό επιτελείο

Η κατάσταση στην Τουρκία παρακολουθείται από απόσταση και με ψυχραιμία στην Αθήνα.

Ο πρωθ ενημερώθηκε από την ΕΥΠ για τα τεκταινόμενα σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Οι επιτελείς του Πενταγώνου έχουν επιστρέψει από τις 10.30 το βράδυ στη θέση τους και εξετάζουν τις πληροφορίες που καταφθάνουν από την Τουρκία.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει την πληροφορία ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ κρατείται όμηρος από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο».

«Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV .

«Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει».

Πρόσθεσε πως όσοι βρεθούν υπεύθυνοι για αυτό που χαρακτήρισε πως μια απόπειρα πραξικοπήματος από μια παράταξη εντός του στρατού θα πληρώνουν με βαρύ τίμημα.

 

Ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN TURK μετέδωσε πως έχουν πιαστεί αρκετοί όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα.

Ανάμεσα στους ομήρους, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ασφαλής, σύμφωνα με το CNN TURK.

Ένας δημοσιογράφος του NTV ανέφερε πως ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη.

‘Ενας αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε πως όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ακυρώθηκαν.

Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους αμερικανούς που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά την διάρκεια της νύχτας εν μέσω απόπειρας  στρατιωτικού πραξικομήματος, όπως ανέφερε αξιωματούχος.

Επικοινωνία με τον επικεφαλής της ΕΥΠ είχε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Κυρ. Μητσοτάκη προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

  Από τον διοικητή της ΕΥΠ ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί από τις 22:30 από τον διοικητή της ΕΥΠ, από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Τανκς έχουν αναπτυχθεί και στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης

Συναγερμός και στα της Κύπρου

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκοκυπριακά ειδησεογραφικά δίκτυα συναγερμός έχει σημάνει στις μονάδες του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα. Πριν από λίγο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι υπάρχει κινητικότητα στα οδοφράγματα.

 Μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το αρχηγείο της αστυνομίας στην Άγκυρα.

Υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή Τσάνκαγια.

Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ ενώ πετούσε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

  Σε επιφυλακή η Λευκωσία, συνεχής επικοινωνία με Αθήνα

Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία.

Στο Γενικό Επιτελείο, σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού ‘Αμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη, ενώ ενημερώθηκε και ο πρόεδρος Αναστασιάδης , ο οποίος  βρίσκεται στην Μογγολία.

Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία Λευκωσίας – Αθήνας.

 

 

 Το CNNTÜRK μεταδίδει την πληροφορία ότι ο στρατός αποχωρεί από το αεροδρόμιο της Πόλης

O πρώην Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απευθύνεται στον λαό δια μέσου το NTV. Το CNNTÜRK μεταδίδει την πληροφορία ότι ο στρατός αποχωρεί από το αεροδρόμιο της Πόλης. Επίσης δείχνει εικόνες στον χώρο του αεροδρομίου με διαδηλωτές.

 

 Ε.Ε.: Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών

Η επικεφαλής της ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα και απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στην Τουρκία, καλώντας επίσης όλα τα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και «σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Σε μόνιμη επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα και με τις Βρυξέλλες από τη Μογγολία», ανέφερε η Μογκερίνι σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών».

 

Με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον κ. Π. Καμμένο επικοινώνησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο αρμόδιος του κόμματος κ.

 

 Πηγές ΗΠΑ: Η απέρριψε το αίτημα ασύλου του Ερντογάν

 

  Ακυρώνονται οι αυριανές πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη

 Τσελίκ: Οι στρατιώτες να μην υπακούσουν στους πραξικοπηματίες

Ο Υπουργός Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ δήλωσε στο NTV ότι η κυβέρνηση παραμένει στα καθήκοντα της.

Κάλεσε τους στρατιώτες να μην υπακούσουν στις εντολές των πραξικοπηματιών.

 

 Κυβερνητικές πηγές ΗΠΑ: Ασαφές το ποια πλευρά επικρατεί

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι βρίσκεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές ποιος επικρατεί, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτήν.

Τα τουρκικά δίκτυα εκπέμπουν εικόνες που δείχνουν τους οπαδούς του ΑΚΡ να βγαίνουν στους δρόμους.

Στο αεροδρόμιο της Πόλης άρχισαν να συγκεντρώνονται πλήθη.

 Ερντογάν: Να σταθούμε απέναντι στα τανκς

«Ως Πρόεδρος της ς τονίζω ξεκάθαρα: Καλώ στις πλατείες των πόλεων μας τα μέλη του κόμματος που ίδρυσα και όλες τις δυνάμεις της εθνικής βούλησης. Η δικαιοσύνη εκδίδει συλλήψεως. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί να πωληθεί τόσο φτηνά με εντολές από την Πενσυλβάνια (σ.σ. το Κίνημα Γκιουλέν).

Αυτά τα τεθωρακισμένα είναι τα τεθωρακισμένα του λαού. Ξέρουμε να σταθούμε μπροστά τους».

Ισχυρή έκρηξη στην Αγκυρα, σύμφωνα με το CNN Turk σε κτίριο της κρατικής τηλες

 Επιστρέφει στην Αθήνα ο Ν. Κοτζιάς – σε επιφυλακή το ΥΠΕΞ

Ενήμερος για την κατάσταση είναι και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα από την Μογγολία όπου βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες για την 11η Διάσκεψη Ευρώπης-Ασίας, μαζί με Ευρωπαίους ηγέτες (Άγκελα Μέρκελ) και αξιωματούχους (Ντόναλντ Τουσκ). Σε επιφυλακή είναι και οι αρμόδιες διπλωματικές αρχές στο υπουργείου Εξωτερικών.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση