Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σε δυσχερή θέση ο Κάμερον
Σε δυσχερή θέση ο Κάμερον

Σε δυσχερή θέση ο Κάμερον

Σε βραδυφλεγή βόμβα για την κυβέρνηση των Συντηρητικών και το μπλοκ του «Ναι» ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για τη θέση της ς στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξελίσσεται η εμπλοκή του Ντέιβιντ Κάμερον στην πολύκροτη υπόθεση των Panama Papers. Τις ανησυχίες των Βρετανών ευρωπαϊστών εντείνει και η νέα, αρνητική, τοποθέτηση των Ολλανδών έναντι της Ενωσης, στο δημοψήφισμα της περασμένης Τετάρτης.

Υστερα από σειρά υπεκφυγών, ο πρωθ αναγνώρισε, την Πέμπτη, ότι επωφελήθηκε από τα περιουσιακά στοιχεία που διέθετε στο υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που διηύθυνε ο πατέρας του, Ιαν, με έδρα τις . Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το 2010, τέσσερις μήνες προτού αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, πούλησε τις του στο ίδρυμα του πατέρα του, εισπράττοντας περί τις 37.000 . Ο πρωθ επέμεινε ότι κατέβαλε τους προβλεπόμενους φόρους, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε τίποτα το μεμπτό, από νομική άποψη. Σχεδόν στο σύνολό του, όμως, ο βρετανικός Τύπος εκτιμά πως η κυβέρνηση των Συντηρητικών θα υποστεί πολιτική φθορά, ενισχύοντας την εντύπωση ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ελίτ, με επικεφαλής έναν πρωθυπουργό που δεν διστάζει να εκμεταλλευθεί τα παράθυρα της νομοθεσίας για να μειώσει τα φορολογικά του βάρη.

Η θέση του κ. Κάμερον γίνεται δυσχερέστερη, δεδομένου ότι τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για τα Panama Papers, η Ντάουνινγκ Στριτ αρνούνταν να σχολιάσει τις , κάνοντας λόγο για «προσωπική υπόθεση» του κ. Κάμερον. Στη συνέχεια, εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει (σήμερα) συμφέροντα σε υπεράκτια ιδρύματα, ενώ αργότερα διευκρίνισε ότι ούτε η σύζυγος ούτε τα του επωφελούνται από υπεράκτιες δραστηριότητες. Μόνο υπό την πίεση των μέσων ενημέρωσης και της αντιπολίτευσης, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι επωφελήθηκε, στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, από τις δραστηριότητες του πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2010, τέσσερις μήνες αφ' ότου ο γιος του ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση