Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σε ανακάλυψη σχετική με τα βαρυτικά κύματα το Νόμπελ Φυσικής
Σε ανακάλυψη σχετική με τα βαρυτικά κύματα το Νόμπελ Φυσικής

Σε ανακάλυψη σχετική με τα βαρυτικά κύματα το Νόμπελ Φυσικής

Οι φυσικοί Ράινερ Βάις, Μπάρι Μπάρις και Κιπ Θορν είναι οι φετινοί νικητές του βραβείου , για την εξαιρετικά σημαντική προσφορά τους στην παρατήρηση των βαρυτικών κυμάτων, ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών την Τρίτη.

«Αυτό είναι κάτι τελείως καινούργιο και διαφορετικό, το οποίο ανοίγει νέους αθέατους κόσμους», ανακοίνωσε συγκεκριμένα η ακαδημία, τονίζοντας ότι «ένας ανακαλύψεων περιμένει όσους καταφέρνουν να συλλάβουν τα κύματα και να ερμηνεύσουν το τους».

Oι τρεις επιστήμονες πραγματοποίησαν «σημαντικές συνεισφορές στον ανιχνευτή LIGO», ένα επιστημονικό εργαλείο που ανιχνεύει τα βαρυτικά κύματα, τα ισχυρότερα των οποίων είναι κατακλυσμικών γεγονότων, όπως για παράδειγμα η μαύρων τρυπών. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της , τα βαρυτικά κύματα αποτελούν διαστημικές διακυμάνσεις, οι οποίες προκαλούνται από μερικές από τις πιο ιες και ενεργητικές διαδικασίες του διαστήματος.

Tα βαρυτικά κύματα που ανίχνευσαν οι επιστήμονες προήλθαν από τη δύο μαύρων τρυπών, σε απόσταση περίπου 1.3 δισεκατομμύρια ετών φωτός μακριά.

Όταν ο Αλμπερτ Αϊνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας το 2016, είχε αναφερθεί στα βαρυτικά κύματα, ωστόσο οι επιστήμονες απέκτησαν χειροπιαστές αποδείξεις για την ύπαρξη τους μόνο μετά τη του ανιχνευτή LIGO.

Πηγή: kathimerini
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση