Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σε 16 έτη θα φύγουν οι μετανάστες, λέει η Διεθνής Αμνηστία
Σε 16 έτη θα φύγουν οι μετανάστες, λέει η Διεθνής Αμνηστία

Σε 16 έτη θα φύγουν οι μετανάστες, λέει η Διεθνής Αμνηστία

Το πόλυτο χάος όσον αφορά τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιγράφει με μελανά χρώματα της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία τονίζεται ότι για να απεγκλωβιστούν όσοι παραμένουν στη χώρα μας με τους σημερινούς ρυθμούς που οι ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν το πρόγραμμα ς θα απαιτηθούν 16 χρόνια.

Αναπάντητο, παράλληλα, παραμένει το ερώτημα πού ακριβώς βρίσκονται οι περίπου 8.000 πρόσφυγες που αναφέρονται επισήμως ως «εκτός δομών» και οι οποίοι εμφανίστηκαν στα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα ξαφνικά από τον περασμένο Ιούνιο (1.500 περίπου) και από τότε αυξάνονται διαρκώς για να φθάσουν χθες τα 7.950 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επισήμως ανακοινώνονται από το Συντονιστικό Οργανο για το  Προσφυγικό. Χθες η γερμανική εφημερίδα Βild σε της αναφέρεται στους «εξαφανισμένους» πρόσφυγες, που φθάνουν τις 10.000 όπως αναφέρει. Αναρωτιέται αν «η  προσέχει τα στοιχεία που αφορούν στους πρόσφυγες», αφήνοντας σαφείς αιχμές πως κάποιοι φεύγουν χωρίς έλεγχο από τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην γενικός Μεταναστευτικής Πολιτικής Οδυσσέας Βουδούρης χθες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους της παραίτησής του την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρθηκε διεξοδικά στο ίδιο θέμα κάνοντας λόγο για ασάφεια στους αριθμούς των προσφύγων που δίνονται από το επίσημο όργανο για το προσφυγικό.

«Υπάρχει συστηματική προσπάθεια από την πλευρά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, να διογκώσει τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα » ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Για ποιο λόγο; Δεν προδίδουμε και κανένα φοβερό μυστικό λέγοντας ότι κάποιοι από αυτούς που εγκλωβίστηκαν στη χώρα, όταν έκλεισαν τα σύνορα, προσπαθούν να φύγουν με όποιον τρόπο μπορούν. Ακόμα και το τείχος του Βερολίνου κάποιοι κατάφερναν να το περάσουν».

Ως «αποθήκη ψυχών», χαρακτηρίζει η της Διεθνούς Αμνηστίας την Ελλάδα. «Σχεδόν 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων ζει κάτω από άθλιες συνθήκες».

Η έκθεση αναφέρει ότι ενώ τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευθεί να αναλάβουν 66.400 αιτούντες (έως το τέλος του 2017), «έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2016 μόνο 3.734 αιτούντες είχαν μεταφερθεί από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων υποδοχής για τις οποίες τα κράτη- μέλη έχουν δεσμευθεί ήταν μόνο 7.106 έως τις 30 Αυγούστου 2016».

Στην έκθεση αναφέρονται συγκεκριμένες μαρτυρίες προσφύγων όπως του 26χρονου Yousif Ajaj από τη Συρία στον καταυλισμό προσφύγων της Softex: «Κάθε ημέρα πεθαίνουμε 100 φορές. Ο αέρας δεν είναι καλός εδώ, το φαγητό δεν είναι καλό, υπάρχει μόλυνση. Ούτε τα ζώα δεν θα μπορούσαν να ζήσουν εδώ».

Όπως τονίζεται στην έκθεση, «υπάρχει επείγουσα ανάγκη βελτίωσης του συστήματος ασύλου και υποδοχής στην Ελλάδα για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε αποτελεσματική προστασία σε όσους παγιδεύονται στη χώρα και αυτό είναι καθήκον των ελληνικών αρχών».

Όμως η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Πρόκειται για «λαμπρό παράδειγμα της συλλογικής αποτυχίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση