Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Σχέδιο σύμπλευσης ΗΠΑ – Τουρκίας κατά τζιχαντιστών
Σχέδιο σύμπλευσης ΗΠΑ – Τουρκίας κατά τζιχαντιστών

Σχέδιο σύμπλευσης ΗΠΑ – Τουρκίας κατά τζιχαντιστών

Τουρκία και συμφώνησαν πάνω στις αδρές γραμμές ενός σχεδίου συνεργασίας της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ομάδων Σύρων αντικαθεστωτικών, με στόχο την εκδίωξη των μαχητών του ISIS από τη βόρεια Συρία, σε βάθος χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Αυτό προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από τέσσερις ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, όσο και από Τούρκους συναδέλφους τους που μίλησαν στους υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Σύμφωνα με την Αγκυρα, η εν λόγω «ελεύθερη ζώνη» θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ασφαλές καταφύγιο για τα κύματα εκτοπισμένων, λόγω του εμφυλίου, Σύρων αμάχων.

Αν και αρκετές λεπτομέρειες μένει ακόμη να διευκρινιστούν, το είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τη δύναμη πυρός ΗΠΑ και Τουρκίας εναντίον του ISIS στη βόρεια Συρία, όπως και τον συντονισμό των Αμερικανών με δυνάμεις των Σύρων αντικαθεστωτικών.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο εμφανίζει τα ίδια προβλήματα με εκείνα που χαρακτηρίζουν επί μακρόν την αμερικανική εξωτερική στη Συρία. Ενώ η Ουάσιγκτον συγκεντρώνει την προσοχή της στο ISIS, τόσο η Aγκυρα όσο και οι Σύροι αντικαθεστωτικοί ιεραρχούν ως πρώτη προτεραιότητα την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Aσαντ. Επιπλέον, η υλοποίηση του σχεδίου θα φέρει αμερικανικά και τουρκικά αεροπλάνα πιο κοντά σε περιοχές που βομβαρδίζονται συχνά από την Πολεμική Αεροπορία του Aσαντ. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα αντιδράσουν Αμερικανοί και Τούρκοι στην περίπτωση που ο Aσαντ θα βομβαρδίσει συμμάχους τους στο έδαφος.

Αδιευκρίνιστο παραμένει και το ερώτημα για πόσους και ποιους συμμάχους ακριβώς μιλάμε, αφού μέχρι στιγμής μόνο 60 Σύροι αντικαθεστωτικοί έχουν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του Πενταγώνου. Eνας μεγαλύτερος αριθμός αντικαθεστωτικών, οι οποίοι κρίνονται ώς έναν βαθμό «μετριοπαθείς» από τους Αμερικανούς, εκπαιδεύτηκαν στο πλαίσιο μυστικού προγράμματος της . Ωστόσο, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης, συνέπραξαν, κατά κανόνα, με εξτρεμιστικές δυνάμεις του σκληροπυρηνικού .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογραφή σύμβασης για προώθηση ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου #ηλεκτροκίνηση - https://t.co/b06UOXwDOy -

  • Συνεργασία Δήμων Σκιάθου-Θεσσαλονίκης #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/pdhi5u2D5s -

  • Νέα  αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   #λίμνηΚάρλα - https://t.co/zoRFQlX82X -

"Αλιεύοντας" την είδηση