Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σαντίκ Καν: Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος ευρωπαϊκής πρωτεύουσας
Σαντίκ Καν: Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος ευρωπαϊκής πρωτεύουσας

Σαντίκ Καν: Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος ευρωπαϊκής πρωτεύουσας

Με την του το Σάββτο, ο υποψήφιος των Εργτικών Σαντίκ Χαν έγινε και επίσημα ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, νικώντας τον Συντηρητικό αντίπαλό του Ζακ Γκόλντσμιθ, με τη συντριπτική διαφορά των 13 ποσοστιαίων μονάδων. Σε ένα κοινό από πολιτικούς και επισήμους διαφόρων θρησκειών, ο Χαν ορκίστηκε να είναι «ο δήμαρχος όλων των Λονδρέζων», τονίζοντας την ανάγκη ενότητας σε μία πόλη που η συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών φυλών και θρησκειών είναι διάχυτη.

Ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου κατάφερε να αντιμετωπίσει ένα προσπάθειας σπίλωσης του προσώπου του από την πλευρά των Συντηρητικών, οι οποίοι, πατώντας σε κάποιες υποθέσεις του όταν εκείνος εργαζόταν ως , αποπειράθηκαν να τον ταυτίσουν με τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Στην εκστρατεία αυτή πρωτοστάτησαν εξέχοντα στελέχη των Συντηρητικών, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ , ο οποίος αναρωτήθηκε αν το Λονδίνο θα είναι ασφαλές υπό τη δημαρχία του Χαν. Η προσπάθεια αυτή αντιμετωπίστηκε αρνητικά από όλες τις πολιτικές παρατάξεις και καταγγέλθηκε ακόμα και μέσα στο ίδιο το Συντηρητικό . Ο Σαντίκ Χαν, με του στην εφημερίδα The Observer την Κυριακή, κατηγόρησε το Συντηρητικό για μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη στον φόβο και στον διχασμό διαφορετικών φυλετικών και θρησκευτικών κοινοτήτων και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για χρήση τακτικών, προερχόμενων κατευθείαν από «το εγχειρίδιο του Ντόναλντ ».

Η νίκη του Χαν χαιρετίστηκε από πολλές προσωπικότητες, όπως η Χίλαρι Κλίντον, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο και ο Βρετανός ηθοποιός Ιαν Μακ Κέλεν.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση