Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ρωσία κατά Τουρκίας στο Ιράκ
Ρωσία κατά Τουρκίας στο Ιράκ

Ρωσία κατά Τουρκίας στο Ιράκ

Η Μόσχα «ανησυχεί σοβαρά» για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατόπεδο του συριακού στρατού στην πόλη Ντέιρ Αλ Ζορ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα μετά τη σχετική καταγγελία της Δαμασκού. Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης Ασαντ, ενώ Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ισχυρίστηκε ότι ήταν η Ρωσία εκείνη η οποία βομβάρδισε, προφανώς από λάθος, το στρατόπεδο του κυβερνητικού στρατού.

Σε άλλη ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καυτηρίασε την για την εισβολή στρατευμάτων της στο βόρειο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί παράγοντα έντασης στην ευρύτερη περιοχή. Λόγος γίνεται για τη μεταφορά περίπου 600 Τούρκων στρατιωτών και αρκετών αρμάτων μάχης στα περίχωρα της Μοσούλης, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης απαίτησε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων εντός 48 ωρών –η διορία εξέπνεε χθες το βράδυ– απειλώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του .

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ιρακινό ομόλογό του, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του σέβεται την ιρακινή εθνική κυριαρχία και ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων δεν έχει άλλον στόχο από την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους», που εξακολουθεί να κατέχει τη Μοσούλη. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι εκπαιδεύουν άνδρες τόσο του ιρακινού στρατού όσο και των Κούρδων του Ιράκ, βάσει προηγούμενης ς με τη Βαγδάτη. Ο Μεβλούτ δήλωσε ότι, μετά τις αντιρρήσεις που πρόβαλε το Ιράκ, η μεταφορά τουρκικών ενισχύσεων σταμάτησε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει αποφασιστεί η απόσυρση της τουρκικής δύναμης.

Μιλώντας σε στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στη Βαγδάτη για να λύσει την «παρεξήγηση». Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού του Ιράκ, Χάιντερ Αμπάντι, συνεργάζεται στενά τόσο με το Ιράν όσο και με τη Ρωσία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Αναφορικά με τη διαμάχη Αγκυρας-Μόσχας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνησή του σε αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ς επανέφερε χθες στο προσκήνιο την πάγια αξίωση της Αγκυρας για δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια . «Επιμένουμε στη δημιουργία ζωνών ελεύθερων από την τρομοκρατία και στην ταχεία υλοποίηση των προτάσεών μας για και εξοπλισμό μετριοπαθών ανταρτών», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση