Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ρωσία: Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση για την αντιμετώπιση του ΙΚ
Ρωσία: Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση για την αντιμετώπιση του ΙΚ

Ρωσία: Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση για την αντιμετώπιση του ΙΚ

Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τον συνασπισμό που μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με τον όρο ότι ο συνασπισμός αυτός θα σεβαστεί την πολιτική εξουσία των αρχών της Δαμασκού, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών .

“Είμαστε έτοιμοι για μια πρακτική συν με τις χώρες του συνασπισμού και για να εργαστούμε μαζί τους προκειμένου να καθορίσουμε τους όρους οι οποίοι, ασφαλώς, θα σέβονται την εθνική κυριαρχία της Συρίας και την εξουσία της συριακής κυβέρνησης” δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Είμαι πεπεισμένος ότι με μια πραγματιστική προσέγγιση μπορούν να βρεθούν αυτές οι προϋποθέσεις”, συνέχισε.

Μετά τις επιθέσεις στη , την περασμένη εβδομάδα, η Δύση και η Ρωσία άρχισαν να προσεγγίζουν τις θέσεις τους στο θέμα της Συρίας και αποφάσισαν, μαζί με τους εταίρους τους της Ομάδας των Είκοσι () στη σύνοδο που διεξήχθη στην Τουρκία να εντείνουν τη συν τους εναντίον της τζιχαντιστικής απειλής.

Ωστόσο η Ρωσία και το από τη μία, και η Δύση και οι αραβικές χώρες από την άλλη, εξακολουθούν να διαφωνούν για το πολιτικό μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Ο Άσαντ αροσωπεύει τα συμφέροντα ενός σημαντικού μέρους της συριακής ς, γι' αυτό δεν θα καταλήξουμε σε μια ειρηνική διευθέτηση χωρίς τη συμμετοχή του”, συνέχισε ο Λαβρόφ. “Δυστυχώς, βλέπουμε για άλλη μια φορά ότι η προθυμία για συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας εμφανίζεται μετά από μια τραγωδία.

Ελπίζω ότι δεν θα περιμένουμε και νέες συμφορές (…) και ότι θα δράσουμε επειδή οι τρομοκράτες δεν τσακώνονται και συμφωνούν μια χαρά μεταξύ τους”, τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής ς.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επισήμανε, κατά την τακτική των δημοσιογράφων, ότι “τελειώνει ο χρόνος” για έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη συμφιλίωση στη Συρία. “Το λέμε ξανά και ξανά και κάθε φορά καταλαβαίνω ότι ο χρόνος τελειώνει και, ενώ χάνουμε χρόνο, χάνονται και ανθρώπινες ζωές. Οι άνθρωποι σκοτώνονται στη Συρία εδώ και χρόνια, σαν να ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και κανείς δεν τους δίνει σημασία. Όμως τώρα που η δυστυχία έχει φτάσει στην Ευρώπη, τώρα μπορούμε να το σκεφτούμε και να καταλάβουμε τι πρέπει να γίνει για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας” προκειμένου να υπάρξει μια διευθέτηση στη συριακή κρίση, υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση