Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ρέντσι: Η λιτότητα οδηγεί σε άνοδο του λαϊκισμού
Ρέντσι: Η λιτότητα οδηγεί σε άνοδο του λαϊκισμού

Ρέντσι: Η λιτότητα οδηγεί σε άνοδο του λαϊκισμού

Οι αυστηρές πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρωζώνη οδηγούν σε άνοδο του λαϊκισμού και σε φαινόμενα πολιτικής αστάθειας. Αυτό υποστηρίζει, με συνέντευξή του στους Financial Times, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ιταλίας, , την επαύριο των ισπανικών βουλευτικών εκλογών, που αφαίρεσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και οδήγησαν στην άνοδο του αριστερού κόμματος . «Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί στον φίλο μου Μαριάνο, γνωρίζω όμως ότι όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, ως υπερασπιστές μιας πολιτικής λιτότητας χωρίς ανάπτυξη, έχασαν τα αξιώματά τους», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Αυτό συνέβη πρόσφατα στη Βαρσοβία –αν και εκεί οι συνθήκες ήταν πολύ ιδιαίτερες–, συνέβη στην Αθήνα, συνέβη και στη Λισσαβώνα. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στη Μαδρίτη».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Ρέντσι είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας κοινού μετώπου των κεντροαριστερών κυβερνήσεων της Μεσογείου, ώστε να εξισορροπηθεί η γερμανική επιρροή στην Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε μιλήσει τότε για « δύο μέτρων και δύο σταθμών» του Βερολίνου, αναφερόμενος αφενός μεν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αφετέρου δε στις προνομιακές ενεργειακές συμφωνίες της Γερμανίας με τη Ρωσία, τη στιγμή που η ακολουθεί κυρώσεων εναντίον της Μόσχας για το Ουκρανικό. Στη συνέντευξή του στη βρετανική , ο επανήλθε στη κριτική του εναντίον της κυβέρνησης Μέρκελ. «Εκτιμώ την Αγκελα και έχω μια εξαιρετική προσωπική σχέση μαζί της», δήλωσε. «Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η Ενωση οφείλει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των 28 κρατών-μελών, όχι μόνο ενός εξ αυτών».

Το ιταλικό Κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας τον κρατικό προϋπολογισμό που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Ρέντσι για το 2016. Το προβλεπόμενο έλλειμμα υπερβαίνει τις αρχικές προβλέψεις και δεν είναι βέβαιο κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει στην Ιταλία αυτήν τη χαλάρωση. Ο Ρέντσι αντιμετωπίζει τοπικές εντός του 2016 σε μεγάλες , όπως η Ρώμη, το Μιλάνο και η Νάπολη, ενώ η δημοτικότητά του βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Όλυμπο, σε συνθήκες καύσωνα, έτρεξαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/4XL00xIQHc -

  • Τριάντα τα θετικά κρούσματα covid-19 στη  Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/3eYYgtmiXo -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/vXIkeqWETp -

"Αλιεύοντας" την είδηση