Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ρευστό πολιτικό τοπίο στην Ισπανία
Ρευστό πολιτικό τοπίο στην Ισπανία

Ρευστό πολιτικό τοπίο στην Ισπανία

Μετά την Ελλάδα και την , η περίοδος των σταθερών κυβερνήσεων λήγει την και στην Ισπανία, καθώς οι ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις των τελευταίων ετών ετοιμάζονται να βάλουν τη σφραγίδα τους στο ισπανικό πολιτικό . Ενώ το ποσοστό ρεκόρ 42% των εκλογέων παραμένει αναποφάσιστο, το μόνο βέβαιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών είναι ότι την επόμενη ημέρα η Ισπανία θα αναζητεί κυβέρνηση συνασπισμού.

«Είναι οι πιο ρευστές εκλογές στην ιστορία μας», είπε στους ο Χοσέ Πάμπλο Φεραντίζ, επικεφαλής ερευνών στο ισπανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Metroscopia. «Στις εκλογές του 2011 μετακινήθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Φέτος υπολογίζουμε ότι οι μετακινούμενοι θα φθάσουν τα 8 εκατομμύρια».

Σε σύγκριση με το 2011, όταν το Λαϊκό Κόμμα απέσπασε 45% και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, το πολιτικό έχει κατακερματιστεί, με την ανάδειξη δύο νέων κομμάτων, του αριστερού Podemos και του κεντροδεξιού Ciudadanos. Οι περισσότερες προβλέπουν ότι το Λαϊκό Κόμμα θα παραμείνει στην πρώτη θέση, πέφτοντας ωστόσο κάτω από το 30% – ποσοστό που θα οδηγήσει τον Μαριάνο Ραχόι την επομένη των εκλογών να αναζητήσει σύμμαχο ή να δει τα άλλα κόμματα να συνασπίζονται εναντίον του.

Το δεύτερο σενάριο υλοποιήθηκε στην , όπου η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας του Αντόνιο Κόστα στηρίχθηκε στις ψήφους της αριστεράς προκειμένου να εκθρονίσει τον ομοϊδεάτη του Ραχόι, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Στην Ισπανία, το φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos πιθανότατα θα κληθεί να παίξει ρόλο ρυθμιστή – στοιχείο που μπορεί να παρατείνει τη θητεία του Λαϊκού Κόμματος στην εξουσία, βάζοντας όμως τέλος στην εποχή Ραχόι, αφού ο επικεφαλής των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν ο Ραχόι παραμείνει επικεφαλής.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε με το Λαϊκό Κόμμα στις οικονομικές μεταρ, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην κοινωνική και με το Podemos στην αναγέννηση της δημοκρατίας», είπε ο Ριβέρα σε πρόσφατη προεκ ομιλία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση