Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ραχόι καλεί σοσιαλιστές και «Πολίτες»
Ραχόι καλεί σοσιαλιστές και «Πολίτες»

Ραχόι καλεί σοσιαλιστές και «Πολίτες»

Το μεγάλο πρόβλημα της Καταλωνίας, που απειλεί με διάσπαση το ισπανικό κράτος, εξελίσσεται σε αποφασιστικής σημασίας παράμετρο στο δυσεπίλυτο πρόβλημα του σχηματισμού ς μετά τις της 20ής Δεκεμβρίου, από τις οποίες δεν προέκυψε καθαρός νικητής.

Ο εντολοδόχος πρωθ και ηγέτης του Λαϊκού τος κάλεσε χθες όλα τα κόμματα της «συνταγματικής τάξης» να στηρίξουν την ανάδειξη «κυβέρνησης τετραετίας, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία» υπό την προεδρία του, υποστηρίζοντας ότι αυτό ανταποκρίνεται στη βούληση της μεγάλης πλειονότητας των ψηφοφόρων. Αν και ο συντηρητικός πρωθ δεν κατονόμασε τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους του, η αναφορά του στη «συνταγματική τάξη» περιορίζει τους δυνητικούς συμμάχους του στο Σοσιαλιστικό (PSOE) του Πέδρο Σάντσες και στο νεοπαγές, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos του Αμπερτ Ριβέρα. Και τα δύο κόμματα τάσσονται εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Καταλωνία με το ερώτημα της απόσχισης, κάτι που υποστηρίζει το αριστερό κόμμα Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, παρότι τάσσεται και αυτό υπέρ της παραμονής της Καταλωνίας στο ισπανικό κράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο να αποβούν άγονες οι για τον σχηματισμό κυβέρνησης και να οδηγηθεί η χώρα σε νέα εκ αναμέτρηση, ο Ραχόι δήλωσε ότι θα πρόκειται για «μια άσχημη εξέλιξη». Ξεκαθάρισε δε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι ο ίδιος που θα ηγηθεί του Λαϊκού Κόμματος και στη νέα εκ αναμέτρηση. Λιγότερο ευδιάκριτη είναι η κατάσταση στη δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, το PSOE.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση