Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πύραυλος Falcon 9 εξερράγη στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ
Πύραυλος Falcon 9 εξερράγη στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ

Πύραυλος Falcon 9 εξερράγη στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ

Ένας πύραυλος της εταιρείας SpaceX εξερράγη σήμερα στη ράμπα εκτόξευσής του, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, κατά τη διάρκεια δοκιμής των κινητήρων του, με να καταστραφεί ο πύραυλος και το φορτίο του.

Σε ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος της εταιρείας, ο Φιλ Λάρσον, ανέφερε ότι από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς, όμως χάθηκε ο Falcon X και ο τηλεπικοινωνιακός Amos-6 του Ισραήλ που επρόκειτο να εκτοξευθεί στο διάστημα και να τοποθετηθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη το Σάββατο.

Εξάλλου, ένας εκπρόσωπος της βάσης του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε μια “σημαντική” έκρηξη λίγο μετά τις 9 το πρωί, τοπική (17.00 Ελλάδας) στο Συγκρότημα Εκτοξεύσεων 40, το οποίο είναι μισθωμένο στη SpaceX. Οι ομάδες διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών ανταποκρίθηκαν αμέσως και έσπευσαν στο σημείο, διευκρίνισε ο Μπράιαν Πάρτελ.

Αυτό είναι το δεύτερο ατύχημα μέσα σε έναν χρόνο για την εταιρεία που ίδρυσε ο Ίλον Μασκ. Στις 28 Ιουνίου 2015 ένας πύραυλος Falcon 9 εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του, ενώ εκτελούσε αποστολή ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Μια εκπρόσωπος της NASA είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστροφών του Διαστημικού Κέντρου παρακολουθούν την κατάσταση και προχωρούν σε αναλύσεις του αέρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εργαζομένων στην περιοχή. Η διεύθυνση του Διαστημικού Κέντρου συνέστησε στο προσωπικό της να παραμείνει εντός των κτιρίων μέχρι νεωτέρας διαταγής.

Οι τοπικές αρχές διαβεβαίωσαν πάντως ότι οι κάτοικοι δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Η έκρηξη έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. “Νομίζαμε ότι καταρρέει το , κουνηθήκαμε πολύ άσχημα”, έγραψε στο ο Ρόμπιν Σίμανγκαλ, ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Observer επικαλούμενος μια πηγή των εγκαταστάσεων που του είπε ότι είχε την αίσθηση πως το είχε χτυπηθεί από κεραυνό.

Δεν έχει διευκρινιστεί τι υπέστη η εξέδρα εκτόξευσης, μία από τις δύο που χρησιμοποιεί η SpaceX για τις αποστολές της. Η δεύτερη βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση Βάντεμπεργκ, στην Καλιφόρνια.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση