Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Πυρ και μανία με τους ηγέτες του Brexit ο Τουσκ
Πυρ και μανία με τους ηγέτες του Brexit ο Τουσκ

Πυρ και μανία με τους ηγέτες του Brexit ο Τουσκ

Μία ημέρα πριν από τις προγραμματισμένες για σήμερα διαβουλεύσεις της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες προς αναζήτηση υπέρβασης στο αδιέξοδο του Brexit, οι δύο πλευρές σκλήρυναν τη στάση τους, ενισχύοντας τους φόβους για μια χαώδη έξοδο, χωρίς συμφωνία.

Εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανής πρωθυπουργού δήλωσε, χθες, το απόγευμα ότι αν η Ε.Ε. επιθυμεί όντως να αποτραπεί αυτό το απευκταίο ενδεχόμενο, τότε θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο συμφωνίας, ιδιαίτερα στο θέμα του ιρλανδικού συνόρου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δηλώσει ότι «η Ε.Ε. των “27” δεν κάνει κάποια καινούργια προσφορά στη βρετανική κυβέρνηση», πέρα από το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο ήδη έχει συνομολογηθεί από Βρυξέλλες και Λονδίνο, αλλά καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξομολογήθηκε ότι έχει εγκαταλείψει πλέον τις ελπίδες για ανάκληση του και ότι προτεραιότητά του είναι πλέον να αποτραπεί το «φιάσκο» μετά την αναπότρεπτη, κατά τα φαινόμενα, έξοδο. Η τοποθέτησή του αυτή κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ συνοδεύθηκε από την εξής εμπρηστική δήλωση: «Αναρωτιέμαι τι είδους ειδική θέση στην κόλαση πρέπει να υπάρχει για όσους προώθησαν το Brexit χωρίς να διαθέτουν ούτε ένα χονδροειδές σχέδιο για την ασφαλή διεκπεραίωσή του». Οπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση του Τουσκ προκάλεσε θύελλα επικρίσεων στο Λονδίνο. Η επικεφαλής των Συντηρητικών στη Βουλή τη χαρακτήρισε «μάλλον απαράδεκτη και επονείδιστη», ενώ εκπρόσωπος του Ενωτικού Κόμματος DUP (συμμάχων της Μέι από τη Βόρεια Ιρλανδία) αποκάλεσε τον Τουσκ «διαβολικό ευρωμανιακό».

Τα σενάρια

Βρετανικές εφημερίδες συντηρούν σενάρια περί ενδεχόμενης συμβιβαστικής λύσης της τελευταίας στιγμής. Ρεπορτάζ των Times αναφέρει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ πιέζει και να έρθουν σε συμβιβασμό, επιλύοντας το επίμαχο θέμα του ιρλανδικού συνόρου με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τη Sun, η ιαπωνική εταιρεία Fujitsu έχει προσφέρει μια τέτοια λύση για τον έλεγχο των εμπορευμάτων χωρίς την επιβολή «σκληρού» συνόρου ανάμεσα στην ανεξάρτητη και στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προειδοποίησε χθες ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και σειράς βρετανικών επιχειρήσεων, εάν τελικά οι εξελίξεις οδηγηθούν προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Στην ίδια ανακοίνωση, πάντως, η Standard & Poor’s εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει τελικά συμφωνία, καθώς Βρυξέλλες και έχουν ισχυρούς λόγους να αναζητήσουν συμβιβασμό, αποφεύγοντας μια ρήξη που θα ήταν επιζήμια και για τις δύο πλευρές.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διαδικτυακή συνεδρίαση του #ΣΟΠΠ ενόψει χιονιά #ΣΟΠΠ - https://t.co/UEcElOtkJj -

  • Ρύθμιση 72 δόσεων: Πώς θα ενταχθείτε - https://t.co/5wcUuJVdQF -

  • Άμεση Δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών στοιχείων από τις Νοσοκομειακές Μονάδες της Θεσσαλίας… - https://t.co/fYDYDx1FvT -

"Αλιεύοντας" την είδηση