Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Το πρώτο «θύμα» των Panama Papers

Το πρώτο «θύμα» των Panama Papers

Ο 41χρονος συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ ταβίντ Γκουνλάουγκσον είναι ο πρώτος πολιτικός που χάνει τη θέση του εξαιτίας της διαρροής των Panama Papers. Ο Γκουνλάουγκσον υπέβαλε χθες την παραίτησή του, μετά την αποκάλυψη ότι η offshore εταιρεία της συζύγου του διαχειρίζεται ομόλογα «αμαρτωλών» τραπεζών – ισλανδικών τραπεζών που κατέρρευσαν το 2008, αλλά των οποίων οι εξακολουθούν να διεκδικούν αποζημιώσεις από το ισλανδικό δημόσιο.

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε στο Ρέικιαβικ οργισμένη αντικυβερνητική διαδήλωση, ενώ η αντιπολίτευση είχε προηγουμένως καταθέσει . Η παραίτηση του πρωθυπουργού θα μπορούσε να οδηγήσει σε , σε μια στιγμή όπου το δημοφιλέστερο κόμμα στη χώρα είναι το κόμμα των Πειρατών, που ζητάει και άμεση δημοκρατία.

Οι αποκαλύψεις από τον Παναμά προξενούν πολιτικά προβλήματα και στον πρωθυπουργό της Βρετανίας τέιβιντ , τον οποίο χθες σύσσωμος ο αγγλικός Τύπος κάλεσε με πρωτοσέλιδα να δώσει εξηγήσεις. Χθες το απόγευμα, το γραφείο του Κάμερον ανακοίνωσε ότι «ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του και τα παιδιά τους δεν επωφελούνται από πόρους από offshore». Τα έγγραφα του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca του Καναδά έδειξαν ότι ο επιχειρηματίας πατέρας του πρωθυπουργού, Ιαν, που πέθανε το 2010, είχε στήσει σειρά νομικών οντοτήτων offshore προκειμένου επί τρεις δεκαετίες να μην φορολογείται στη Βρετανία. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν τον επικεφαλής των Εργατικών να ζητήσει να ερευνηθούν από τις φορολογικές αρχές όσοι συνδέονται με τέτοιες .

Στην απέναντι όχθη της Μάγχης, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Παναμάς παύει να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που θεωρούνται συνεργάσιμες στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος. Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις, η εφημερίδα «Λε Μοντ» έγραψε χθες ότι οι στενοί συνεργάτες της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν είχαν στήσει περίπλοκο σύστημα offshore με στόχο την απόκρυψη πόρων.

Στο Πεκίνο δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση μετά τις αποκαλύψεις ότι οκτώ νυν ή πρώην ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, καθώς και συγγενείς του προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχουν κρύψει περιουσίες σε offshore εταιρείες. «Για τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχω σχόλιο», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση