Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πρόταση-βόμβα Τουσκ για προσφυγικό: Τέλος στην κατανομή προσφύγων βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων
Πρόταση-βόμβα Τουσκ για προσφυγικό: Τέλος στην κατανομή προσφύγων βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων

Πρόταση-βόμβα Τουσκ για προσφυγικό: Τέλος στην κατανομή προσφύγων βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων

Μία πρόταση-«βόμβα» για το προσφυγικό η οποία εάν εφαρμοστεί θα έχει μεγάλες επιπτώσεις σε Ελλάδα και , δύο χώρες στις οποίες έχει πέσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης ετοιμάζεται να θέσει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Το σχέδιο της για κατανομή των προσφύγων στα βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων υπήρξε διχαστικό και αναποτελεσματικό, υποστηρίζει σε επιστολή του προς τους  Ευρωπαίους ηγέτες -ενόψει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη- ο Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής ς Guardian.

Ο Τουσκ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα ορίσει προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Εάν ωστόσο αυτό δεν καταστεί δυνατό ο ίδιος θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις. Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να παραπέμπει και σε των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, με να έχουν παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Κομισιόν. Πάντως, δεν αποκλείεται στην περίπτωση αυτή ο Τουσκ να βρεθεί αντιμέτωπος με από άλλα όργανα της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο σκεπτικισμός του Τουσκ σχετικά με την προοπτική της ομοφωνίας είναι έκδηλος εδώ και μήνες. Τον Οκτώβριο είχε δηλώσει ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις είχαν σαν να προκληθεί μια μόνιμη διαμάχη μεταξύ των κρατών-μελών. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, μέσω της επιστολής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα καλέσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους παρά να αφήσουν τις να ορίσουν τον ρυθμό για τη διαχείριση της πολιτικής για το μεταναστευτικό.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση