Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Προσέγγιση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ
Προσέγγιση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Προσέγγιση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Εξομάλυνση αναμένεται στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, ύστερα από πέντε χρόνια εντάσεων με τη διαμεσολάβηση της Ελβετίας, όπως ανέφεραν Ισραηλινοί . Ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία, προσθέτοντας ότι οι συνεχίζονται σε θετικό κλίμα, αν και αρνήθηκε ότι υπάρχει τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η πιθανή αποκατάσταση του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Αγκυρας και έχει αυξήσει τις ελπίδες για την υλοποίηση ενός ενεργειακού πρότζεκτ για την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, που θα μπορούσε να αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τουρκική οικονομία βασίζεται ιδιαίτερα στις για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, με αποτέλεσμα να έχει αυξήσει τις απόπειρες να βρει νέες φυσικού αερίου, ιδιαίτερα μετά την Αγκυρας και Μόσχας. Οπως σχολίασε ανώνυμη τουρκική πηγή, ακόμη και κατά το διάστημα διακοπής των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ, τα σχέδια για την κατασκευή ενός ενεργειακού αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ. «Ακόμη και οι πολιτικές Αρχές δεν επιθυμούσαν τη διακοπή των συνομιλιών. Γνωρίζαμε ότι όταν ξεπερασθεί το πολιτικό ζήτημα, η υπόλοιπη διαδικασία θα κυλούσε ομαλά» είπε χαρακτηριστικά η πηγή.

Το Ισραήλ έχει ανταποκριθεί μπροστά στα τουρκικά σχέδια, αν και Ισραηλινοί διευκρινίζουν ότι σε θέματα ασφαλείας και ως προς τη στάση απέναντι σε μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς που ζουν στην Τουρκία, δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. «Θεωρώ ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Επίσης, πιστεύω ότι είναι απόδειξη της διπλωματικής αξίας του φυσικού αερίου και του σχετικού σχεδίου» σχολίασε ο Ισραηλινός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κάτοικοι και επαγγελματίες του Χόρτου προμηθεύονται απινιδωτή #εξωτερικόςαπινιδωτής - https://t.co/NtOuS8Dqsw -

  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη των πυρκαγιών: Περιπολίες και με drones #ΑρχαίαΟλυμπία - https://t.co/yUzAoLbO8X -

  • Σύστημα sea track στις παράλιες του νησιού ζητά ο δήμαρχος Σκοπέλου #SeaTrack - https://t.co/19KvHRyF4e -

"Αλιεύοντας" την είδηση