Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Προσέγγιση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ
Προσέγγιση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Προσέγγιση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Εξομάλυνση αναμένεται στις διμερείς Τουρκίας και , ύστερα από πέντε χρόνια εντάσεων με τη διαμεσολάβηση της ς, όπως ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε θετικό κλίμα, αν και αρνήθηκε ότι υπάρχει τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλν. Η πιθανή αποκατάσταση του διαύλου ς μεταξύ Αγκυρας και Ιερουσαλήμ έχει αυξήσει τις ελπίδες για την υλοποίηση ενός ενεργειακού πρότζεκτ για την εισαγωγή φυσικού αερίου από το , που θα μπορούσε να αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τουρκική βασίζεται ιδιαίτερα στις για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, με αποτέλεσμα να έχει αυξήσει τις απόπειρες να βρει νέες πηγές φυσικού αερίου, ιδιαίτερα μετά την ααράθεση Αγκυρας και Μόσχας. Οπως σχολίασε ανώνυμη τουρκική πηγή, ακόμη και κατά το διάστημα διακοπής των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ, τα σχέδια για την κατασκευή ενός ενεργειακού αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ. «Ακόμη και οι πολιτικές Αρχές δεν επιθυμούσαν τη διακοπή των συνομιλιών. Γνωρίζαμε ότι όταν ξεπερασθεί το πολιτικό ζήτημα, η υπόλοιπη διαδικασία θα κυλούσε ομαλά» είπε χαρακτηριστικά η πηγή.

Το Ισραήλ έχει ανταποκριθεί μπροστά στα τουρκικά σχέδια, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι σε θέματα ασφαλείας και ως προς τη στάση απέναντι σε μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς που ζουν στην Τουρκία, δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. «Θεωρώ ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Επίσης, πιστεύω ότι είναι απόδειξη της διπλωματικής αξίας του φυσικού αερίου και του σχετικού σχεδίου» σχολίασε ο Ισραηλινός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση