Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Προς «πάγωμα» το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων
Προς «πάγωμα» το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων

Προς «πάγωμα» το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων

Δωδεκάμηνη αναβολή της υποδοχής από μέρους της 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 από την Ιταλία, στο πλαίσιο της κοινοτικής συμφωνίας μετεγκατάστασης, ζήτησε η από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χθες σχετικό δημοσίευμα της αυστριακής διαδικτυακής έκδοσης της ελβετικής ς «Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ». Παράλληλα, το Βερολίνο αποφάσισε χθες εξάμηνη και όχι δωδεκάμηνη (έως τις 30 Ιουνίου) του μέτρου ς επαναπροώθησης μεταναστών από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, μέτρο το οποίο εξέπνεε χθες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ς Die Tageszeitung, την τελευταία στιγμή ο Τόμας ντε Μεζιέρ παρέτεινε την εφαρμογής του κανονισμού του υ για την Ελλάδα, αυτή τη φορά ωστόσο όχι για ένα έτος, αλλά μόνον για έξι μήνες. Οι επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα είχαν απαγορευθεί το 2011 με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, έπειτα από προσφυγή Ιρακινού που ζητούσε άσυλο και κινδύνευε με επαναπροώθηση στην Ελλάδα. Από τότε, κάθε χρόνο η απαγόρευση ανανεωνόταν για 12 μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διαλέξει μεταξύ των συνθηκών του υ και της , που έχουν γίνει ασύμβατες στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε από την πλευρά του χθες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι. Η Συνθήκη προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αυτές του Δουβλίνου υποχρεώνουν τους πρόσφυγες να καταθέσουν την αίτηση ασύλου τους στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία φθάνουν. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δύο πιθανότητες: να υποστεί ή να προσπαθήσει να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές. Είναι σε θέση να τις διαχειριστεί, αν το κάνει από κοινού και αν αναγνωρίσει πως οι κανόνες που επινοήθηκαν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα δεν προσαρμόζονται πλέον στις ροές του σήμερα», είπε ο Τζεντιλόνι, στη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία και στην Αφρική στον τομέα της μετανάστευσης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση