Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Προς «πάγωμα» το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων
Προς «πάγωμα» το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων

Προς «πάγωμα» το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων

Δωδεκάμηνη της υποδοχής από μέρους της 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 από την Ιταλία, στο πλαίσιο της κοινοτικής συμφωνίας μετεγκατάστασης, ζήτησε η από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χθες σχετικό δημοσίευμα της αυστριακής διαδικτυακής έκδοσης της ελβετικής εφημερίδας «Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ». Παράλληλα, το αποφάσισε χθες εξάμηνη και όχι δωδεκάμηνη παράταση (έως τις 30 Ιουνίου) του μέτρου αναστολής επαναπροώθησης μεταναστών από τη προς την Ελλάδα, μέτρο το οποίο εξέπνεε χθες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Tageszeitung, την τελευταία στιγμή ο Τόμας ντε Μεζιέρ παρέτεινε την αναστολή εφαρμογής του κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα, αυτή τη φορά ωστόσο όχι για ένα έτος, αλλά μόνον για έξι μήνες. Οι επαναπροωθήσεις από τη προς την Ελλάδα είχαν απαγορευθεί το 2011 με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, έπειτα από προσφυγή Ιρακινού που ζητούσε άσυλο και κινδύνευε με επαναπροώθηση στην Ελλάδα. Από τότε, κάθε χρόνο η απαγόρευση ανανεωνόταν για 12 μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διαλέξει μεταξύ των συνθηκών του Δουβλίνου και της Σένγκεν, που έχουν γίνει ασύμβατες στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε από την πλευρά του χθες ο Ιταλός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι. Η προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αυτές του Δουβλίνου υποχρεώνουν τους πρόσφυγες να καταθέσουν την αίτηση ασύλου τους στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία φθάνουν. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δύο πιθανότητες: να υποστεί ή να προσπαθήσει να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές. Είναι σε θέση να τις διαχειριστεί, αν το κάνει από κοινού και αν αναγνωρίσει πως οι κανόνες που επινοήθηκαν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα δεν προσαρμόζονται πλέον στις ροές του σήμερα», είπε ο Τζεντιλόνι, στη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου για τη ανάμεσα στην Ιταλία και στην Αφρική στον τομέα της μετανάστευσης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπό μερικό έλεγχο #φωτιά στη Χαλυβουργία  #φωτιά - https://t.co/JsI89fCvCp -

  • Τέσσερις στους δέκα ανεμβολίαστους θα νοσήσουν #εμβολιασμένο - https://t.co/KOkL9gp2AF -

  • Φωτιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή στη #Χαλκίδα – Πύρινα μέτωπα σε Σαλαμίνα και Ζάκυνθο - https://t.co/iKDg99dx48… -

"Αλιεύοντας" την είδηση