Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Προωθείται θεραπεία – σοκ της γαλλικής οικονομίας
Προωθείται θεραπεία – σοκ της γαλλικής οικονομίας

Προωθείται θεραπεία – σοκ της γαλλικής οικονομίας

«Ένα πολιτικό σύστημα που λειτουργεί, δεν καταρρέει κατ' αυτόν τον τρόπο». Η παρατήρηση του Γερμανού δημοσιογράφου Στέφαν Κορνέλιους αφορά το γιγάντιο κύμα που σάρωσε τα παραδοσιακά γαλλικά κόμματα στις βουλευτικές της περασμένης ς, χαρίζοντας στο πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα REM του Εμανουέλ Μακρόν απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Πολλοί από τους βουλευτές της νέας πλειοψηφίας δεν έχουν πολιτική πείρα και εξελέγησαν χωρίς τοπικά ερείσματα, χρωστούν δηλαδή τη θέση τους αποκλειστικά στο γεγονός ότι βρέθηκαν στη λίστα του Μακρόν. Παράλληλα, μετά τις βουλευτικές ο Μακρόν αντικατέστησε τέσσερις υπουργούς, μεταξύ των οποίων τον έμπειρο Φρανσουά Μπαϊρού, αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Σε απόλυτους αριθμούς, όμως, η κυριαρχία του νέου Γάλλου προέδρου δεν είναι τόσο εντυπωσιακή. Ο Μακρόν απέσπασε 24% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ποσοστό που μεταφράζεται στο 18% των εγγεγραμμένων εάν ληφθεί υπόψη η αποχή. Το θριαμβευτικό 65% του δεύτερου γύρου ήταν περισσότερο έκφραση απόρριψης του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν παρά θετική ψήφος προς τον ίδιο. Στις δε βουλευτικές εκλογές, η αποχή έσπασε κάθε ρεκόρ, με αποτέλεσμα η λαϊκή εντολή να είναι λιγότερο ισχυρή από όσο φαίνεται από τα νούμερα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Όμως ο έλεγχος των θεσμών από τον Μακρόν είναι απόλυτος και το βασικό ερώτημα είναι πώς προτίθεται να τον αξιοποιήσει. Οι βλέπουν στο φρέσκο πρόσωπο του 39χρονου κεντρώου προέδρου τον άνθρωπο που θα δώσει νέα πνοή στη Γαλλία, βάζοντας φρένο στον λαϊκισμό, ενώ για το ο Μακρόν αντιπροσωπεύει τον καλύτερο δυνατό εταίρο.

Μέρος της συζήτησης σχετικά με την αναζωογονητική επίδραση του Μακρόν περιστρέφεται γύρω από τις του για κοινό προϋπολογισμό και κοινό υπουργό Οικονομικών ολόκληρης της Ευρωζώνης, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να έχει εκφράσει θετική άποψη και τον πιθανό μελλοντικό κυβερνητικό της εταίρο Κρίστιαν Λίντνερ του φιλελεύθερου FDP να διαφωνεί κατηγορηματικά.

Όποια τύχη και αν έχει η πρόταση Μακρόν, πάντως, δεν αλλάζει τα ασφυκτικά όρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ούτε αποδυναμώνει τον γερμανικό έλεγχο επί των αποφάσεων της Ευρωζώνης. Γερμανοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η επιλογή του Μπρινό Λε Μερ για το υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την απροθυμία διατύπωσης εναλλακτικής πρότασης για την οικονομία, αφού ο Λε Μερ, ένας πολιτικός καριέρας χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις οικονομικών, «είναι αδύνατο να αντιπαρατεθεί με τον Σόιμπλε».

Εξάλλου, ο λόγος για τον οποίο ο Μακρόν είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο είναι ότι ακριβώς έχει αποδεχθεί τη λιτότητα και τις γερμανικής έμπνευσης μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Στο κομβικό αυτό ζήτημα, ο νέος Γάλλος πρόεδρος δεν σκοπεύει να χάσει χρόνο με νομοθετήματα. Το σχέδιό του για την αποδιάρθρωση της γαλλικής εργασιακής νομοθεσίας θα υλοποιηθεί μέσω προεδρικών διαταγμάτων, οι γενικές κατευθύνσεις των οποίων ήρθαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για μέτρα που προκρίνουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις αντί των κλαδικών, μειώνουν το κόστος των απολύσεων, διευκολύνουν τις απολύσεις από θυγατρικές πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία και διευρύνουν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να προχωρούν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το πακέτο που ο Μακρόν ονόμασε «μέτρα κοινωνικής ανανέωσης» χαρακτηρίστηκε από τα συνδικάτα ως φωτοτυπία των επιθυμιών των εργοδοτικών οργανώσεων.

Παράλληλα, όμως, ο Μακρόν δείχνει να κατανοεί ώς ένα βαθμό τη δυσαρέσκεια που οδήγησε στο και στην ενίσχυση της Λεπέν, πιέζοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αναμόρφωση της οδηγίας που επιτρέπει τη μαζική εισαγωγή εργαζομένων από χώρες της Ε.Ε. με χαμηλότερους μισθούς στη Γαλλία. Επίσης, υποστηρίζει ότι πρέπει τα κράτη της Ε.Ε. να έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν τις ξένες επενδύσεις, εάν αυτές απειλούν στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Είναι κρίσιμο για τον Μακρόν να απαλύνει την επίδραση της «θεραπείας σοκ» που προτίθεται να χορηγήσει στη γαλλική οικονομία αφού, για να επιστρέψουμε στον Κορνέλιους, ο νέος πρόεδρος διατρέχει τον κίνδυνο «να απομακρυνθούν απ' αυτόν οι ψηφο με τον ίδιο δραστικό τρόπο με τον οποίο τον εξέλεξαν».

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση